Svenska barn får allt fler hål i tänderna
Munhälsan hos svenska barn har kraftigt försämrats de senaste åren. Nu varnar tandläkare för en situation och utveckling som är ohållbar, skriver SVT.
Vid sju års ålder har svenska barn i genomsnitt en tand som är kariesangripen eller lagad. Det är dock ojämnt fördelat, de barn med problem har fått allt större problem.
– Där har det blivit allvarligare, de har mer hål, säger Gunilla Klingberg, professor i barntandvård på Tandvårdshögskolan i Malmö, till SVT.
Antalet kariesangrepp har ökat de senaste fem åren. 2013 var 69,1 procent av åttaåringarna kariesfria. Fem år senare hade andelen sjunkit till 65,6 procent.
Flera olika orsaker
Hans Östholm, som arbetar med det kvalitetsregister där dessa siffrorna är hämtade, anser att trenden är oroande.
Nya vanor på 21 dagar!
Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.
Läs mer och anmäl dig här!– I min värld duger inte detta. Vi måste göra det annorlunda och vi måste göra det bättre, säger han.
Gunilla Klingberg tror att orsakerna är flera. Bland annat pekar hon på ett socioekonomiska samband – barn i socioekonomisk utsatta miljöer har överlag sämre hälsa, även tandhälsa. Men det kan också handla om attityder hemma och i hela samhället, menar hon. Och naturligtvis våra matvanor och tillgången på mat.
– Det finns hur mycket godis som helst att få tag på 24 timmar om dygnet och det finns massor av läsk överallt.
Bästa sätten att undvikahål i tänderna är att borsta dem morgon och kväll, äta regelbundet, dra ner på söta drycker och livsmedel – och att gå till tandläkaren regelbundet.
Bild: Shutterstock/TT