21 dagar: Så funkar träningen

25 jul, 2024
MåBra Redaktionen
Hurra, du har nu tagit ett stort kliv mot att få till träningen i vardagen. En del får till längre träningspass men vi kommer att börja med cirka en kvart om dagen, för att jobba in vanan. PT:n Leila Söderholm kommer guida oss dag för dag.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt

Träning. Så bra och välgörande för kroppen, som ju är gjord för att röra på sig. Men ändå emellanåt så svårt att få till?

Ofta sätter vi upp för höga mål direkt när det kommer till träning. Efter ett träningsuppehåll tror vi att vi ska vara i samma form som sist vi tränade. Eller så tänker vi att "nu jäklar ska jag komma igång ordentligt" och börjar träna ofta och länge. För att tröttna, åka på förkylningar eller få en skada.

Vi tränar en kvart om dagen

Men du har säkert hört uttrycket "all träning som blir av är bra träning". Det håller vi med om. Träning kan också vara en kvart varje dag. Det kan både vara lättare att få till, och att hålla fast vid. Om man jobbar in rutinen.

För det är vad det handlar om. Att få till en träningsrutin som du kan hålla fast vid. Gör du något tillräckligt länge så väljer hjärnan lättare att fortsätta i samma spår.

I 21 dagar kost och träning kommer du att träna ungefär en kvart varje dag. Du följer Leila Söderholms peppiga och pedagogiska videos. Träningsupplägget ser likadant ut varje vecka. Vi växlar mellan olika muskelgrupper i passen under veckan och en dag fokuserar vi på kondition, en dag på att komma ner i varv, i ett lymfyogapass.

15 minuter kan alla få till

Att vi har valt just 15 minuters-pass är dels för att vi övar in en rutin, där vi lägger en stund på att röra på oss varje dag. Den andra orsaken är att en kvart om dagen kan de allra flesta få till. Om inte så kan man gå upp en kvart tidigare.

Vill man träna längre så kan man förstås göra det. Men anpassa till vad du brukar göra just nu. Är du redan igång med en del träning så mår du säkert bra av det. Men var försiktig just med att gå ut för hårt. Däremot rekommenderar vi absolut att du promenerar varje dag och tar rörelsepauser i din vardag, som komplement till träningskvartarna. Men låt träningspassen med Leila vara ditt huvudfokus under de här tre veckorna.

Du tränar enkelt hemma, eller på språng

Träningspassen gör du enkelt hemma, eller egentligen var som helst om du är på resande fot. Till något pass behöver du en kudde, till ett par av passen behöver du en stol och till två pass behöver du en handduk eller liknande. I balanspasset behöver du också tre muggar, eller egentligen vad du har tillgängligt.

Det kan vara skönt att jobba på en yogamatta, men passen går att utföra utan mattan också. Allt för att göra det så enkelt som möjligt för dig att få träningen gjord.

Vad du kan göra själv för att få träningen gjord är att planera in dina pass i kalendern. När du ska träna varje dag. Håll dig sedan till planen och underlätta för dig själv genom att lägga fram träningskläder och förbereda så det blir minsta möjliga motstånd när det är dags. Vänta inte på motivationen, den kommer inte alltid. Börja bara. Dra på en peppig låt som du vet att du brukar få energi av eller gör något annat som får dig att komma igång, om du behöver en skjuts.

Är du begränsad i dina rörelser?

Är det någon övning som du skulle känna att du inte klarar av så byt ut den mot någon annan övning. Du vet bäst vad din kropp klarar av. Ofta kan man göra övningen utan att ta ut den så mycket, jobba mindre rörelser, eller ta hjälp av en bänk eller stol. Men tar det helt stopp så gör du något du vet att du klarar bara.

Ha kul med träningen, var nyfiken på vad din kropp klarar av och testa dig fram. Lycka till, och njut av vad rörelse gör med kroppen!