TV-doktorns 6 bästa råd för dig med artros
Gunilla Hasselgren, är husläkare i tv-programmet ”Fråga doktorn” i SVT sedan 2003, läkare på vårdcentralen i Kil, har gett ut ”Din läkarbok mitt i livet” och en bok om träning som heter ”Nystart”, där man bland mycket annat kan läsa om artros.
Här är Gunilla Hasselgrens bästa tips för hur du som har artros kan lindra besvären:
Läs också: Bästa motionen för dig med artros
1. Bevara din rörlighet. Var inte rädd för smärta. Leden mår bäst av att röra på sig, det är så den får sin ”näring”.
2. Kontakta en Artrosskola. Det finns speciella artros-skolor på många håll i landet. På artrosskolorna får man förutom bra träningsinstruktioner också bra råd om livsstil och förändringar som kan göra livet lättare
3. Gå till en sjukgymnast och få ett bra träningsprogram som passar dina artrosbesvär. Det ska vara ganska hög belastning. Men det betyder inte att man ska ha väldigt tunga vikter, utan att leden ska förmås jobba på rätt sätt. Starka muskler är viktigt för att avlasta lederna.
Nya vanor på 21 dagar!
Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.
Läs mer och anmäl dig här!4. Se till att få rätt mediciner. Smärtlindring är viktigast. Om du har så kallad vilovärk, ta en lite starkare och långtidsverkande värktablett till natten. Om du har ont på nätterna behöver du hjälp, för sömnen är viktig för både kropp och själ. Diskutera med din doktor om vilka metoder som kan ge dig en bättre sömn. Kanske är det dags för någon kirurgisk behandling.
Om dina smärtbesvär är lindrigare, var ändå inte rädd för att använda medicin vid behov. Vi rekommenderar i första hand paracetamol, en kur om 10-14 dagar, minst tre gånger om dagen. Be din doktor om råd.
5. Bra mat i rätt mängd är bra för alla, inte minst för dig som har artros. Om du behöver gå ner några kilo, ta gärna kontakt med en dietist (om du inte redan fått råd på en Artosskola).
Läs också: Tidpunkten då rökning är som allra farligast
6. Skaffa kunskap. Lär dig så mycket som möjligt om din sjukdom, utan att för den skull bli ”nojig” . Då blir den mindre hotfull och du kan hantera besvären bättre. Ju mer du kan, desto mer törs du göra.
Här hittar du en Artros-skola där du bor:
BOA är ett projekt som vill göra livet lättare för alla som har artros. Det är en förkortning av Bättre Omhändertagande av patienter med Artros. På hemsidan hittar du alla artrosskolor i landet. Där finns sjukgymnaster som är specialutbildade för att hjälpa till med träning och livsstilsråd för patienter med artros.
Av Ulrika Efthamre
Artikeln publicerades först på Året Runt.