5 sätt att gå ner i vikt – och behålla den
Det finns en anledning att dietister, hälsocoacher och träningsmagasin tjatar om att tänka långsiktigt om man vill behålla sin drömvikt över tid. Det är nämligen väldigt svårt att hålla fast vid en diet särskilt länge. Så fort motivationen tryter är de där extrakilona på plats igen.
Kilona kommer oftast inte bara tillbaka som siffror på vågen, utan också med en stor törn på självförtroendet och med en sviktande självkänsla som resultat.
Därför är det viktigt att hitta ett hållbart sätt att gå ner i vikt – för att även ha chans att kunna behålla den.
Karin Magnusson är dietist, utbildad i kognitiv beteendeterapi (kbt), instruktör i mindfulness och gruppträning. I en intervju med tidningen Expressen ger hon sina bästa tips för att både gå ner i vikt och för att behålla drömvikten.
Expertens bästa råd för att gå ner i vikt
1. Skilj på vardag och helg
Att ”slösa bort” veckans enda pizza eller hamburgare vid en hetsig snabblunch är bortkastade kalorier. Gör de måltider du äter ensam eller på jobbet riktigt nyttiga och spara det onyttiga till helgen med familj eller vänner, tipsar Karin.
Nya vanor på 21 dagar!
Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.
Läs mer och anmäl dig här!Hon anser också att införandet av ”lördagsgodis” kan vara en hjälp på traven för att slippa småätandet i veckorna.
2. Säg hejdå till onödiga drycker
Karin Magnusson tycker att det är onödigt att dricka någonting annat än vatten, om du vill behålla vikten.
– Glöm allt vad mjölk, havredryck, mandeldryck och färskpressad juice heter. Det ger dig helt onödiga kalorier eftersom det inte mättar, säger Karin till Expressen.
3. Ät i minst 20 minuter
Det tar omkring 20 minuter för kroppen att registrera det du ätit och signalera att du är mätt.
– Har du klockat tiden du äter på någon gång? Många av oss är stressade och vi kastar i oss vår mat. Ofta bara på fem minuter eller ännu kortare tid. Problemet med snabbätning är att du hinner få i dig för mycket mat innan kroppen känner att den är mätt, säger Karin.
Hon tipsar om att ta pauser, lägga ner besticken eller prata med din bordskamrat.
4. Ät mer grönsaker och bär
Rådet lyder ett halvt kilo grönsaker om dagen. Får du i dig det? Om inte så tipsar Karin om att se till att varje måltid innehåller grönsaker eller bär. Ett knep är att alltid äta grönsakerna först. De ger mycket mättnad trots sina få kalorier och gör då att du inte äter lika mycket av resterande mat efteråt.
5. Inför Mindful eating
Kanske har du hört talas om mindfulness? Alltså medveten närvaro. Mindful eating handlar om att utföra mindfulness när du äter. Främst för att tugga maten ordentligt och för att låta hjärnan registrera att du äter. Då kan den bättre signalera när den är mätt.
– Börja därför varje måltid med en mental incheckning. Sätt dig ner, ta några andetag och känn att du landar i kroppen. Säg tyst för dig själv att det nu är dags för att äta. När du äter, använd dina sinnen: lukta på maten, känn konsistenser, känn smakerna, säger Karin.
Foto: TT Källa: Expressen