BMI Gå upp i vikt Gå ner i vikt LCHF Periodisk fasta Fettförbränning

DEBATT: Vad tycker du om 5:2-dieten?

01 sep, 2013
Intresset för 5:2-dieten och periodisk fasta fortsätter att öka lavinartat. Men passar dieten för alla - och finns det några risker med att fasta? MåBra medverkar i debatten, både i radio och tv. Ta del av diskussionen här och låt oss veta vad du tycker!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det är högtryck på allt material vi skrivit om 5:2-dieten och periodisk fasta, och våra läsare efterfrågar mer om denna omtalade diet – både i tidningen och på webben.

5:2-debatt i SVT

SVT:s Agenda besökte MåBra-redaktionen tidigare i höstas för att få en uppfattning om svenskarnas enorma intresse för 5:2 och fasta. I inslaget berättar vår webbredaktör hur vi märker av 5:2-vågen på nätet och hur det påverkat mabra.com.

I Agendastudion diskuterar Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning, 5:2-metoden med Stephan Rössner, professor i hälsoinriktad beteendeforskning – följ debatten live och chatta efter programmet via denna länk.

Där kan du också se programmet i sin helhet efter det direktsänts.

Viktcoachen om 5:2 och ätstörningar

MåBra:s viktcoach Marie Tegnér provade själv 5:2-dieten för att få erfarenhet av livsstilen och bedöma dess påstådda hälsoeffekter. Hon har bloggat om sin 5:2-resa sedan hon startade (här hittar du 5:2-bloggen) och har medverkat som 5:2-expert i en rad sammanhang.

Annons

I ett radioinslag i P3 diskuterar hon 5:2-metoden med Alexandra Dahlberg, som i en uppmärksammad krönika i Aftonbladet  tidigareberättat om dietens möjliga kopplingar till bulimi och ätstörningar.

– När man lider av bulimi har man ett kompensationsbeteende, säger hon till P3.

Alexandra Dahlberg , som talar av egen erfarenhet, menar att växlandet mellan ätardagar och fastedagar i 5:2-dieten skapar ett osunt förhållande till mat och därför kan trigga ätstörningar.

Men Marie Tegnér anser att problemet ligger utanför trenden med periodisk fasta.

– Anledningen ligger nog i hela vårt samhälle. Jag tror inte att det är metoden i sig som påverkar, utan det handlar om andra saker. Men är man själv medveten att man kanske kan ramla in i ett sådant beteende tycker jag absolut inte man ska prova, säger Marie Tegnér till P3.

Lyssna på inslaget här och kommentera gärna!

 

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Annons