Forskare: Att gå ner i vikt gör dig hungrigare
Vi har alla varit där. Träningen flyter på bra, kosten känns ordentlig och balanserad och en viss rutin har infunnit sig. Vardagen går liksom ihop, och träning och kost är en del av det; du är piggare och mer alert på jobbet, och känner dig stärkt av en hälsosam kost och lagom motion.
Men ändå verkar vågskålen vilja visa allt högre siffror.
Ghrelin är ett hormon som påverkar vår hungerkänsla och upptäcktes i början av 2000-talet. Höga nivåer av ghrelin gör att en människa är mer hungrig. Svårare än så är det inte. Men hur påverkas nivån av ghrelin i kroppen?
Läs också: Ny low carb-metod: Nå din målvikt och få bättre hälsa
I en undersökning publicerad i American Journal of Physiology Endrocinology and Metabolism testade man 34 stycken överviktiga personer under ett två år långt viktminskningsprogram. När studien var slut hade samtliga gått ner i vikt, men endast en femtedel lyckades bibehålla vikten de hade efter studien. Orsaken till det, insåg forskarna från NTNU, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, är för att de hade en större mängd ghrelin i kroppen efter studien än vad de hade innan.
Nivåerna fortsatt höga
Vad forskarna menar är att när vi går ner i vikt tvingar vi vår kropp att helt enkelt producera mer ghrelin. Och har du väl producerat ghrelin kommer nivåerna av hungerhormonet inte gå ner inom en överskådlig framtid. Två år efter studien visade det sig att ghrelinnivåerna var desamma.
– Alla har hormonet ghrelin i kroppen, men har du varit överviktig och sedan gått ned i vikt verkar det olyckligtvis som att de inte försvinner, skriver forskaren Catia Martins i en pressrelease.
Läs också: Ny studie: Periodisk fasta inte bättre än minskat kaloriintag
Betyder det här att alla som varit överviktiga och sedan går ned i vikt måste handskas med en förhöjd hungerkänsla resten av sina liv? Tyvärr så verkar det inte bättre än så.
Forskarteamet kunde också spåra den förhöjda hungerkänslan till kroppens biologiska förmåga att spara på energi. När du är överviktig och går ned i vikt försöker kroppen således att spara på energi, eftersom den förlorat mycket med vikten. Din kropp har helt enkelt vant sig vid att spara stora mängder energi eftersom övervikten krävt det, i alla aspekter av ens liv.
– Vi måste sluta behandla övervikt som en kortvarig sjukdom eller åkomma, genom att bara erbjuda patienter visst stöd och hjälp, menar Martins.
Gick ner 11 kilo i vikt
Dr. Sarah Brewer menar däremot att det här inte är en anledning för överviktiga att sluta försöka nå en mer hälsosam vikt.
Läs också: Ny studie: Därför går vi upp i vikt när det är mörkt
– Även om den här studien kan verka deprimerade är det viktigt att inse att man bara övervakade 36 personer. Samtliga sjukligt överviktiga, dessutom, säger hon till sajten Prima.
Hon menar att den kraftiga övervikten är ett resultat av att patienterna haft onormala emotionella och hormonella reaktioner på mat, som resulterat i deras överätande.
– De tappade fem kilo under de första tre veckorna, men snittet under dessa två år var en nedgång på omkring elva kilo. Den här studien reflekterar inte direkt vad som händer för oss som är överviktiga och siktar på att i lugn och ro gå ner i vikt på ett säkert sätt, menar Dr. Brewer.
Artikeln publicerades först på Femina.