Forskare: Så påverkas din hunger av träning
Det är inte helt ovanligt att personer som försöker gå ner i vikt är rädda att träningen ska öka deras hunger. Men nu kan vi en gång för alla sluta oroa oss. Träning har nämligen helt motsatt effekt: hungern dämpas nämligen, åtminstone temporärt.
En studie som har publicerats i Medicine & Science in Sports & Exercise förklarar hur man har kommit fram till denna glädjande nyhet. Forskarteamet utförde bland annat ett test med två grupper, båda brände lika många kalorier om dagen – den ena gruppen genom träning, och den andra genom diet. När samtliga deltagare fick äta buffet visade det sig att de som tränade bara åt en tredjedel så mycket som deltagarna som gick på diet.
Träningen ger en aptitdämpande effekt
Tidigare studier har antytt att kvinnors aptit, hungerhormoner och matintag ökar mer än mäns vid träning. Men det stämmer alltså inte, enligt forskarna vid Loughborough University i England.
I tidigare nämnda studie analyserades hormoner, psykologiska och fysiologiska beteenden kring matintag i samband med träning kontra diet. Kvinnorna som brände kalorier genom diet visade på ökade nivåer av hungerhormonet ghrelin och minskade nivåer av det hungerdämpande hormonet peptid YY. Det visade sig också genom att kvinnorna på diet åt i genomsnitt 944 kalorier på buffén, medan de som tränade åt 660 kalorier.
Mest dämpande effekt av aptiten visade sig ske i samband med kraftfull träning. Så de goda nyheterna att ta med sig är att träning inte alls behöver betyda att du kommer att öka din hunger eller riskera att äta för mycket.
Källa: Web MD
Läs också: