BMI Gå upp i vikt Gå ner i vikt LCHF Periodisk fasta Fettförbränning

Forskaren krossar fem vanliga myter om övervikt

01 aug, 2016
Hur påverkas vikten av sena middagar, stress eller dålig sömn. Egentligen...
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Mikael Rydén, professor i klinisk och experimentell fettvävsforskning, tar sig an fem vanliga myter om vikt och förbränning:
Myt 1: Bantning kan förstöra förbränningen

Nej, det kan den inte. Svält gör visserligen att kroppen går på sparlåga, men så fort du börjar äta tar kroppen igen det den förlorat. Det är därför många som bantat går upp ännu mer efteråt. Svält är överlag ett dåligt sätt att banta på. Det gör att man tappar muskler och viktiga näringsämnen. Kroppen gillar dessutom inte snabba viktnedgångar. Den vill nämligen gärna att allt ska vara som vanligt, så den försöker gå tillbaka till det ”normala”. En långsammare viktminskning är lättare att hålla.

Myt 2: Generna avgör om jag blir överviktig

Nej, så är det inte. Forskningsindustrin har lagt ner miljarder på att hitta genetiska orsaker till fetma. Men man har inte lyckats hitta en enda specifik gen som kan förklara övervikt. Däremot har man hittat 50–60 gener som man kan koppla till vikt – framför allt till hunger och mättnad – men de här generna kan bara förklara några kilos övervikt. Däremot kan man ju se att många liknar sina föräldrar i kroppsformen – så att titta på föräldrarna kan ge mer info än att ta ett DNA-test.

Annons

Senaste nytt: Viktråden som verkligen fungerar

Myt 3: Man kan öka sin förbränning med viss mat

Nej, det kan man inte. Bästa sättet att öka sin förbränning är egentligen att frysa. Men en risk med kyla är att man kan få höjt blodtryck i stället. Ett annat sätt att bränna mer fett är att bygga muskler, för de behöver mer energi än fett.

En sak som länge diskuterats och forskats på är läkemedel som ökar förbränningen. Det handlar om att aktivera den bruna fettväven, eftersom den innehåller mitokondrier som ökar förbränningen. Det blir ett slags bantning på piller. Men man ska veta att om man angriper ämnesomsättningen så stör man kroppens basala system, något som kan ge olika biverkningar.

Myt 4: Överviktiga har sämre ämnesomsättning än andra

Nja, så enkelt är det inte. Visst skiljer sig ämnesomsättningen mellan individer, men de allra flesta ligger inom normalspannet – det vill säga att det inte är något fel på deras ämnesomsättning. Folk som lättare går upp i vikt har däremot en bättre kapacitet att bygga fettdepåer. Förr i världen var det något bra, när mat var en bristvara, men nu är det dessvärre ingen fördel längre.

Annons

Myt 5: Stress, dålig sömn och sena måltider är vanliga viktbovar

Både ja och nej. När det gäller sömn och stress så finns det studier som visar att de ökar risken för övervikt. En anledning är att de leder till att kroppen utsöndrar stresshormoner som gör oss hungrigare. Man har till exempel sett en koppling mellan skiftarbete och bukfetma.

När det kommer till sena måltider så kan det ha betydelse på vikten. Det har man sett i någon mindre studie, som drog slutsatsen att det är bättre att få i sig kalorierna under dagen. Men samtidigt finns det ju länder där man äter väldigt sent, såsom i Spanien, och där är man inte särskilt överviktiga. Så i det långa loppet handlar det nog om antalet kalorier man stoppar i sig.

Annons