Experten: Därför är det så svårt att hålla vikten
Har du några överflödskilon som du bestämt dig för att bli av med? Då gör du en klok investering i din framtida hälsa.
– Drygt hälften av alla svenskar är överviktiga. Det har blivit ett gigantiskt folkhälsoproblem, säger näringsfysiologen David Ek som håller föreläsningar om kost och hälsa och är aktuell med boken Maten – ditt bästa träningsredskap (Bonnier Fakta).
Hur påverkas kroppen av övervikt?
Hur övervikten påverkar vår hälsa är individuellt. Hos vissa räcker det med bara några få kilon för att blodtryck, blodsocker och blodfetter ska fara i höjden. Hos andra kan blodvärdena vara helt okej trots att man väger för mycket. Studier visar att fysiskt aktiva personer tenderar att klara övervikt bättre än de som rör sig väldigt lite.
– Det är inte bara på grund av de medicinska effekterna som man gör klokt i att ta itu med överflödskilona så snart som möjligt. Om man väntar kan det bli mycket svårare. Väger vi för mycket är det lätt att hamna i en ond spiral där kroppen börjar motarbeta oss. Vi blir allt större och det blir allt svårare att bli av med alla extrakilon och hålla en sund vikt, förklarar David Ek.
Därför är det vanligt att gå upp i vikt igen
Om du valt en bra diet har du stora chanser att lyckas nå ditt viktmål. Men sedan uppstår problem för de allra flesta. Studier visar att nästan alla som går ner i vikt går upp de tappade kilona inom några år. Och problemet verkar ha med aptitreglering att göra. Normalt minskar hungern när vi går upp lite i vikt, vilket gör att vi snart går ner i vikt igen.
Men om vi ökar mycket i vikt kan de normala aptitsystemen hamna i obalans. Det är som att kroppen sätter krokben för våra viktminskningsambitioner – den vill hålla fettdepåerna stora. För stenåldersmänniskan handlade det om överlevnad. Vi är programmerade att lagra energi när det är gott om föda och att ta av reserverna när tillgången på mat är dålig.Det här kan ju kännas hopplöst för den som kämpar med en sträng kosthållning och hård motion. Är då alla ansträngningar förgäves?
– Problemet är att vi har så stort fokus på målvikten. Många andas ut och klappar sig för bröstet när de gått ner ett visst antal kilon. "Yes, jag klarade det, jag har nått mitt mål!"
Hur håller man vikten?
David menar att man borde förändra sitt tänk och se vägen fram till målvikten som en förberedelse inför ett nytt liv.
– Det är när man väl tappat all vikt och slappnar av, som man istället bör lägga i turboväxeln och accelerera ansträngningarna, både när det gäller maten och motionen. Om man är medveten om att det är nu som utmaningen börjar på riktigt kan man kavla upp ärmarna och möta prövningarna på ett konstruktivt sätt.
Självklart kan vi göra små avstickare från våra sunda rutiner ibland, men faktum är att de flesta av oss ökar i vikt runt årets alla högtider. Det är viktigt att komma på rätt köl igen så snabbt som möjligt. Chansen att lyckas ökar om du väljer ett hållbart kostupplägg som du kan och vill följa resten av livet.
– En viktresa har inget slutmål, det är en resa som pågår hela livet, säger David Ek.
Foto: TT
LÄS MER:
Studie: Inte svårare att gå ner i vikt när man blir äldre