BMI Gå upp i vikt Gå ner i vikt LCHF Periodisk fasta Fettförbränning

Gifta kvinnor och skilda män väger mest

24 aug, 2011
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Både giftermål och skilsmässa är händelser som har stor inverkan på livet – och midjemåttet! Nu visar färska studier dessutom att vikten påverkas olika beroende på om du är man eller kvinna.

Forskare i USA har följt 10 000 personer under 20 års tid för att analysera sambandet mellan BMI och socialstånd.

Och det visade sig att män och kvinnor ökar sitt midjemått av helt olika orsaker.

Män tenderar att gå upp i vikt efter en skilsmässa, medan kvinnorna istället lade på sig extrakilon som gifta. Ju äldre testpersonerna var, desto större blev viktförändringen. Tydligast var trenden bland deltagarna som var mellan 30 och 50 år gamla.

– När man blir äldre är en plötslig förändring av familjesituationen kanske en större chock än för den som är yngre, något som kan påverka vikten. Det säger Dmitry Tumin, sociolog vid universitetet i Ohio och huvudförfattare till studien.

Att män går upp i vikt efter en skilsmässa beror enligt forskarna antagligen på att de faller tillbaka in i gamla osunda vanor. Teorin stärks av andra studier som visat att män vinner stora hälsofördelar när de gifter sig.

Och att gifta kvinnor lägger på sig extrakilon beror kanske på att de tar större ansvar för hemmet och därmed måste ändra sina tidigare vanor, spekulerar forskarna.

Källa: SVT Vetenskap

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Annons