BMI Gå upp i vikt Gå ner i vikt LCHF Periodisk fasta Fettförbränning

Har du hungergenen?

17 jul, 2013
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Går du lätt upp i vikt? Känner du dig ofta hungrig och sötsugen? Det kan faktiskt vara dina geners fel.

Om du ofta är hungrig, sugen på fett och socker och har svårt att bli mätt så kan det bero på ditt DNA. En så kallad hungergen gör nämligen att vi snabbt blir hungriga, har svårare att bli mätta och lättare blir sugna på skräpmat och sötsaker – till och med direkt efter en måltid. Anledningen är att hormonet ghrelin – som gör att vi känner hungerkänslor – stiger snabbare och sjunker långsammare hos personer med denna gen. Man blir helt enkelt inte mätt när man äter.

I en studie mätte man ghrelinhalten i blodet på försökspersoner med och utan hungergen, före och efter de åt. På personer med hungergenen var ghrelinhalten högre efter en måltid och de kände sig också både hungrigare och mer sötsugna. Forskarna tror att så många som hälften av alla britter bär på genen och att bärarna har 30 procents högre risk att bli överviktiga. Dessutom tros 16 procent bära på dubbla hungergener och den gruppen löper hela 70 procent högre risk att väga för mycket jämfört med en person med normala ghrelinnivåer.

Så, vad gör man då om man har hungergenen? Jo, man kan träna mer. Träning hjälper till att sänka ghrelinnivåerna och alltså dämpa hungerkänslorna. Det kan också hjälpa att äta proteinrik kost som mättar mer.

Läs mer om varför vi går upp i vikt:

Därför blir vi tjocka – allt om nya viktfällorna
Forskare: Kemikalier kan göra dig tjock
Bakterier kan ligga bakom din övervikt

Läs mer om anledningar att äta för mycket:

Är du en överätare? Testa dig själv här!

Källa: Daily Mail

AV: Sandra Hiort

BILD: Thinkstock

Annons