Het debatt: Experterna synar LCHF-dieten
Lena Ljungkrona, dietist och vice ordförande i Dietisternas riksförbund, är kritisk till metoden och menar att nackdelarna inte kommer fram ordentligt.
Andreas Eenfeldt är läkare och står bakom LCHF-bloggen Kostdoktorn. Han är av en annan uppfattning.
Här låter vi båda parterna tala till punkt:
Vad är LCHF
LCHF står för Low Carb High Fat, vilket i praktiken innebär en kost där huvudnäringsintaget kommer från fett och protein snarare än kolhydrater.
Förespråkare lovar färre magproblem, smidig viktnedgång vid övervikt och hälsofördelar som bättre hjärt-kärlhälsa och minskad risk för diabetes typ 2. Motståndare varnar för otillräckliga vetenskapliga underlag och att nackdelarna med dieten inte når fram i mediebruset.
De som följer dieten äter feta mjölkprodukter, riktigt smör, rikligt med kött, ägg, fisk och grönsaker som växer ovan jord. Men de avstår från potatis, ris, pasta, bröd, godis, kaffebröd, margariner, matolja och charkprodukter med låg kötthalt.
Hur kan vikten påverkas av dieten?
Andreas Eenfeldt:
Det är vanligt att man tappar 2 kilo första veckan, för att sedan gå ner mellan 0,5 till 1 kilo därefter. Andra livsstilsfaktorer som motion och graden av engagemang i dieten spelar naturligtvis in.
Lena Ljungkrona:
Om man tar bort nästan alla kolhydrater tar man också bort en väldigt stor andel kalorier, även om man lägger till en del fett. I början går man oftast ner något mer med en lågkolhydratkost för att man tappar mer vatten som är bundet till glykogenet som är en kolhydratreserv som finns i muskler och lever.
Men detta är en ”falsk” viktnedgång eftersom man går upp det igen om man återgår till sina vanliga kostvanor oavsett vilken viktminskningsmetod som användts. Även 10-20% av den vikt du går ner är muskelmassa.
Har LCHF-dieten några hälsovinster?
Andreas Eenfeldt:
Det finns fyra solklara hälsofördelar med LCHF. För det första har personer med magproblem, så kallad IBS, mycket att vinna på denna typ av kosthållning. Oroliga magar blir ofta dramatiskt bättre av LCHF-kost. Den typen av fett som förespråkas har också en god effekt på rätt typ av kolesterol, vilket kopplas till en lägre risk för hjärt-kärlsjukdom på sikt.
Eftersom maten inte förser kroppen med onödigt socker eller stärkelse minskar sötsug och sockerberoende kraftigt – och risken för välfärdssjukdomar som fetma och diabetes typ 2 minskar.
Lena Ljungkrona:
På kort sikt är väl känslan av att man går ner i vikt det som är positivt. För övrigt vet vi inget om om hälsovinsterna på varken lång eller kort sikt. Det är viktigt att inte blanda ihop eventuella hälsovinster som anges i bloggar och på olika hemsidor med vetenskapliga studier.
Sker det några hälsovinster är det tack vare viktreduktionen och inte enbart begränsningen av kolhydrater. Det finns idag inte tillräckligt samlat vetenskapligt underlag för att uttala sig om hälsovinster av LCHF som är en extrem lågkolhydratkost.
Finns det några hälsonackdelar?
Andreas Eenfeldt:
Diabetiker som behandlas med insulin behöver justera ner doserna för att undvika blodsockerfall. I övrigt finns det inga uppenbara hälsorisker.
Lena Ljungkrona:
De biverkningar som beskrivits är trötthet, illamående, förstoppning och ibland extremt förhöjda blodfetter. Dessutom skulle en stigande kött- och fettproduktion, en naturlig konsekvens om allt fler äter LCHF-kost, ge en ännu större miljöpåverkan än vad som redan sker idag.
———————————————————————-
Vem har rätt? Dela gärna med dig av dina egna erfarenheter i kommentarsfältet nedan!
Pssst! I MåBra nummer 1 2012 kan du läsa mer om kolhydraternas effekt på hälsa och vikt. Och på mabra.com/kolhydratkriget har vi samlat material och artiklar i samma ämne. Klicka in och delta i debatten!
AV: Jennie Sandberg