Känsloätare? Så ska du äta för att gå ner i vikt!
De flesta av oss har någon form av känslomässig relation till mat, men känsloätare vänder sig automatiskt till mat i vissa situationer: när de känner stress, ångest, ensamhet eller andra negativa känslor.
Känsloätare är personer som äter av psykologiska skäl. Nyckeln är att bearbeta den underliggande orsaken bakom beteendet.
Så kan du göra: Målet är att ändra dina tankar så att du inte löser situationen med mat när du mår dåligt. Kognitiv beteendeterapi, KBT, kan vara en kraftfull hjälp, liksom stöd av andra människor, till exempel i form av viktminskningsmöten. Som känsloätare bör du anamma en kost med låg fetthalt och lite socker.
Vill du testa KBT mot ditt känsloätande? Då kan MåBra erbjuda ett självhjälpsprogram där du lär dig att möta känslorna med annat än mat. Läs mer och anmäl dig på mabra.com/kbt.
Kloka strategier för känsloätare
1. Identifiera de automatiska tankarna
Som känsloätare har du en uppsättning automatiska tankar. Ett första steg är att identifiera dem. Hur många av de här tankarna känner du igen?
“Jag förstår inte varför jag är överviktig. Jag äter samma sak som min väninna och hon är smal.”
“Det kommer att vara hemskt att gå ner i vikt. Jag kommer att vara hungrig hela tiden.”
“Jag inte vill leva mitt liv och hela tiden vara besatt av att räkna kalorier.”
“Jag är så tjock att det inte finns en chans att jag kan gå ner så mycket i vikt.”
“Jag har sabbat min diet. Jag kan lika gärna ge upp.”
“Jag kan tänka på att gå ner i vikt senare, jag behöver må bättre nu.”
“Jag har varit så duktig. Jag förtjänar en belöning.”
2. Skriv dagbok
Genom att föra dagbok kan du lättare se hur vissa situationer och känslor påverkar ditt ätande och tränande. Du kan visa din dagbok för andra i din viktgrupp. De kan upptäcka mönster som du ännu inte har erkänt för dig själv.
3. Fånga, kontrollera och ändra tanken
Fånga tanken
Tänk på en situation då du åt på grund av en negativ känsla. Vad tänkte du när din beslutsamhet sviktade och du frångick din kost? Exempel på tanke: ”Jag pallar inte att ta itu med någonting.”
Kolla om tanken stämmer
Analysera tanken. Stämmer den? Är den sann? Det du egentligen menar med tanken är att sötsaken får dig att koppla av och ger dig en stund för dig själv när det är stressigt.
Ändra tanken
Du kan skaffa ny tanke som ersätter den gamla. Något i stil med: ”Jag är stressad. Jag mår dåligt. Att göra precis vad jag vill en liten stund kommer att få mig att må bättre.”
Det kan hjälpa att planera vad du ska göra när du är på väg att hamna i en svår situation. Du vill vara redo att fånga tanken, kontrollera om den stämmer och ändra den vid behov. Det kräver träning, men denna metod har visat sig fungera.
Provat allt? Kom i form med hjälp av KBT!
”Kom i form” är ett nätbaserat självhjälpsprogram som du följer i din egen takt. Det innehåller enkla verktyg och övningar som hjälper dig att förändra dina kost- och motionsvanor och hålla motivationen uppe. Programmet bygger på KBT, kognitiv beteendeterapi, som är dokumenterat effektivt vid beteendeförändring.
Du får:
- Tillgång till programmet under 12 veckor.
- Psykologiska verktyg för att komma i form.
- En egen välmåendekurva som visar din utveckling.
- Fakta om kost och motion och psykologiska metoder för förändring.
- Möjlighet att ställa personliga frågor till våra psykologer (tilläggstjänst)
MåBra-prenumerant: 395 kronor – läs mer och börja direkt här!
Icke prenumerant: 445 kronor – läs mer och börja direkt här!