BMI Gå upp i vikt Gå ner i vikt LCHF Periodisk fasta Fettförbränning

Experterna om dieten i 16 weeks of hell: Testa inte den!

11 jun, 2020
Ketogen kost, som är en av grundpelarna i 16 weeks of hell, är inte till för att användas vid viktminskning, menar flera experter.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

En av de stora tv-snackisarna just nu är Den stora hälsoresan, som bygger på fitness-konceptet 16 weeks of hell. I tv-programmet får vi följa bland annat Måns Möller, Agneta Sjödin och Martin Melin.

Maten i 16 weeks of hell

Deltagarna har visat upp stora kroppsförändringar längs vägen – något som fått både ris och ros. Vissa är imponerade av resultatet, medan andra menar att det känns osunt och kan leda till ätstörningar.

En sak som diskuteras flitigt är den mat man äter under 16 weeks of hell.

Den diet som periodvis följs i programmet är så kallad ketogen kost, eller keto-diet. Det är en extrem form av lågkolhydratkost, som gör att kroppen sätts i så kallad ketos. Den går då över från att använda kolhydrater som energikälla till att använda fett. Man hamnar i ketos under vissa delar av 16 weeks of hell. Under dessa veckor tränar man dessutom väldigt hårt.

Däremot är det från början inte tänkt att ketogen kost ska användas som viktminskningsmetod, utan för att hjälpa personer med svår epilepsi.

Annons

Biverkningar av ketogen kost

I programmet har bland annat Agneta Sjödin berättat att ketosen gör henne trött och trögtänkt och Anders Öfvergård vittnar om dålig mage.

Den ketogena dieten kan medföra en hel del biverkningar, berättar Ingrid Larsson, dietist vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

– Vanliga biverkningar är bland annat förstoppning, illamående och hos vissa personer påverkas den kognitiva förmågan. Det mycket höga innehållet av fett, särskilt mättat fett, kan leda till förhöjda nivåer av blodfetter. Vanligtvis får man inte heller i sig tillräckliga mängder av vissa vitaminer och mineraler som behövs, säger hon.

Förra ”Biggest Loser”-tränaren Jillian Michaels är inte nådig i sin kritik mot keto-kosten:

– Testa inte keto-dieten, skippa ketogent. Bara träna, ät rent och överät inte. Jag lovar. Balanserad diet – det är så enkelt, har hon tidigare sagt.

Så här säger Mai-Lis Hellénius, professor i kardiovaskulär prevention på Karolinska Institutet, till Expressen.

Annons

– Ketogen kost kan visserligen fungera som viktminskningsmetod men det är inte något vi skulle rekommendera en längre tid till någon. Det finns väldigt många stora studier i dag som visar att lågkolhydrat-kost är kopplat till ökad dödlighet. Framförallt när man ökar intaget av animaliskt fett och protein.

Så äter du under 16 weeks of hell

Maten du äter vid 16 weeks of hell består alltså av mycket fett och proteiner och väldigt lite kolhydrater.

Under 16 weeks of hell följer du dessutom ett strikt kostschema som inkluderar allt du ska äta under tiden. Allt mäts och vägs. Schemat innehåller nötkött, fläskkött, kyckling, fisk, skaldjur och ägg samt olika mjölkprodukter. Det går att ta bort vissa livsmedel, men att genomföra programmet på enbart vegansk eller vegetarisk mat är inget man rekommenderar.

Kosthållningen vid 16 weeks of hell utgår även från periodisk fasta, där man får äta under åtta timmar. Man äter två lagade mål och två mellanmål under en dag. Övrig tid dricker man, har MåBra tidigare skrivit om.

Annons

Metodens grundare Tony Andersson menar att 16 weeks of hell inte går ut på att gå ner i vikt.

– Vi bantar inte, vi bygger fysik. En del hör av sig till mig och vill tappa i vikt, men då finns det andra metoder som är så mycket bättre, säger han till Expressen.

Foto: TT

LÄS MER:

Agneta Sjödin om 16 weeks of hell: Helt slutkörd av dieten

Följarna häpnar över Emma Igelströms bild – orden om förvandlingen

Martina Haag stoppas efter stora viktbråket i tv

Måns Möller bryter tystnaden efter kritiken mot kroppsförändringen

Anders Öfvergårds stora oro efter drastiska viktraset

Annons