Doktor Mosley: 7 myter som stoppar din viktnedgång
Att långsam viktnedgång är bättre än snabb, är en ”sanning” som många känner till.
Men så behöver det inte vara, enligt 5:2-dietens skapare doktor Michael Mosley och hans fru doktor Clare Bailey. Tvärtom kan en kickstart på viktnedgången vara ett bra sätt att snabbt få bättre hälsovärden, till exempel om man lider av diabetes 2. Det är extra aktuellt nu, under coronatider.
”Det är hög tid att ändra attityden till snabb viktnedgång. Inte minst eftersom att gå ner i vikt och få ner blodsockernivåerna förbättrar immunförsvaret och minskar risken för komplikationer om du skulle drabbas av covid-19″, skriver doktor Clare Baily i en artikel i The Daily Mail.
Men det är inte den enda myten om kost, vikt och dieter. Här räknar hon och Michael Mosley sju vanliga ”viktfakta” som i själva verket inte stämmer.
7 vanliga myter om viktnedgång
Tänk ett varv till om du hör någon av dessa ”sanningar”:
1 Att gå ner i vikt snabbt funkar inte
Den som går ner i vikt snabbt lägger lika snabbt på sig kilona igen. Vem har inte hört det?
Men så behöver det inte vara. Att kickstarta ett viktprogram, med till exempel 800-dieten, kan vara effektivt förutsatt att man bara håller sig till det under en kort period och sedan återgår till vanlig, men hälsosam kost. En studie vid Glasgows universitet visade till exempel att de överviktiga patienter som bara åt 800 kalorier om dagen de första månaderna av sin viktbehandling höll vikten längre. Två år senare vägde de fortfarande 7,5 kilo mindre än de gjorde från början – ett mycket bättre resultat än vad personerna i kontrollgruppen uppvisade.
2 Snabb viktnedgång påverkar förbränningen
Om du rasar i vikt hamnar kroppen i svältläge vilket leder till att förbränningen saktas ner – och du går upp ännu mer i vikt när du slutar med dieten.
Den här ”sanningen” bygger på studie som gjordes under andra världskriget, då normalviktiga försökspersoner fick äta en diet som huvudsakligen bestod av potatis och rovor under sex månader. Det slutade med att många av deltagarna frossade så fort de fick äta mer normalt. Visst kan metabolismen bli långsammare om man går ner i vikt, men då för att man väger mindre – det har inget att göra med hur snabbt man tappat vikten.
Vill man få igång metabolismen, och öka förbränningen, är träning en bra metod. Särskilt övningar som bygger muskler, så som squats och armhävningar. Muskler bränner kalorier, även när man sover.
3 Socker behövs för att få energi
Många tror att kroppen behöver socker och mat med mycket stärkelse, för att få energi.
Men om du är överviktig har du redan energi lagrad i kroppen, i form av fett. För den som vill gå ner i vikt gäller det med andra ord att få kroppen att bränna de här lagren. Och då måste man hålla igen på sockret. Det är när kroppen slutar att använda socker, som kolhydrater bryts ner till, som bränsle och istället tar av sina egna fettlager som det börjar hända saker.
4 Fett är dåligt för dig
Visst är fett dåligt för hälsan, om vi pratar om till exempel processad skräpmat. Men det finns mängder med goda fetter som har en bevisad hälsoeffekt. De kan man till exempel hitta i nötter, fet fisk och olivolja. Förutom att de minskar risken för stroke och hjärtsjukdom ökar de mättnadskänslan, vilket minskar sötsug.
Familjen Mosely har alltid röd mjölk och fet yoghurt hemma, den senare innehåller ju också nyttiga bakterier.
5 Träning är ett bra sätt att gå ner i vikt
Träningen är bra på så många sätt: den förbättrar hälsan, konditionen, ökar styrka och förbränning och gör att du sover bättre.
Men det är inte en effektiv ner-i-vikt-metod. Åtminstone inte på egen hand. I ett lite udda experiment för några år sedan lät professor Beat Knechtle en överviktig medelålders man springa bort ett kilo fett. Mannen var tvungen att jogga 164 kilometer, i en hastighet på 7 kilometer i timmen, för att förbränna ett kilo kroppsfett. Det är ungefär som att springa fyra maratonlopp.
6 Du måste äta mellanmål
Det har länge sagts att man ska se till att aldrig bli hungrig, om man vill gå ner i vikt. Därför är det bra att äta mellanmål, nyttiga sådana förstås.
Men en studie vid Clinical and Experimental Medicine Hospital i Prag visade att om två grupper människor fick mat som innehöll lika många kalorier, men uppdelat på två eller sex måltider per dag, förlorade de som bara åt två måltider mest kilon. 1,4 kilo mer för att vara exakt. De som åt sex måltider kände sig också hungrigare.
7 Viktnedgång kräver viljestyrka
Att kunna stå emot frestelser är a och o om man vill gå ner i vikt. Men beror det verkligen på medfödd viljestyrka? Eller handlar viljestyrka snarare på dagsform, slumpen och yttre omständigheter som påverkar.
Det bästa, enligt Michael Mosley och Clare Bailey är att låtsas som om viljestyrka inte existerar och istället identifiera fallgroparna – och undvika dem. Till exempel att inte handla mat när du är hungrig eller ha godis hemma.
Paret Mosley är aktuella i höst på TV i Storbritannien med nya serien Lose A Stone In 21 Days With Michael Mosley.
Källa: The Daily Mail och Aftonbladet
Läs mer:
Michael Mosley: Glöm BMI – mitt snörtrick visar om du har farlig bukfetma
Michael Mosley: Vanan somär bättreän 10 000 steg om dagen
Experten svarar: Hur många kalorier ska jag äta fö ratt gå ner i vikt?