BMI Gå upp i vikt Gå ner i vikt LCHF Periodisk fasta Fettförbränning

Ny forskning: 5:2-dieten fungerar för alla!

19 maj, 2014
5:2-dieten kan göra dig friskare!
Bättre hälsa och mindre vikt, det är några av 5:2-dietens omedelbara effekter. Det visar den hittills största 5:2-studien.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Alla vinner på 5:2-dieten, det visar färsk forskning som SVT:s Vetenskapens värld presenterar i kvällens program.

Läs mer här!

Kerstin Brismar är professor i diabetesforskning och verksam vi Karolinska institutet. Hennes utvärdering av periodisk fasta som metod för att förbättra hälsan har inkluderat 100 försökspersoner. Under ett halvår har dessa ätit efter metodens förerskrifter i något som är världens hittills största 5:2-studie.

Nu har gruppen nått halvvägs genom studien och Brismar är mycket nöjd med utfallet.

– 99 procent av fastarna har går ner i vikt, minskat i bukfetma och fettmassa. Men alla går inte ner i midjemått och effekterna varierar mycket från person till person, säger hon till TT.

En av deltagarna har tappat 12 kilo, medan någon annan endast har gått ner ett par. Alla har dock fått bättre hälsovärden, något som fastan sett till menar Brismar.

Hälsoeffekterna varierar från person till person, men alla har de en sak gemensamt: De som följer 5:2-metoden eller annan periodisk fasta går ner i vikt! Det är slutsatsen efter en av världens största vetenskapliga utvärderingar av 5:2-dieten, rapporterar SVT Vetenskap.

Annons

Störst skillnad har dieten på personer med högt blodsocker eller övervikt, eller som har extremt dåliga ingångsvärden när de börjar med 5:2, visar samma studie.

Leva längre med fasta

Att stundtals dra ner på kaloriintaget minskar nivåerna av tillväxtfaktorn IGF1, som i vanliga fall bidrar till nybildandet av celler. I studier med möss har det tidigare visat sig att perioder med åtstramning av kaloriintaget faktiskt förlänger mössens liv. Forskare tror att samma effekt är att vänta även hos människor.

– Möss lever i genomsnitt två år, men när de minskar födointaget lever de ett år till, vilket är en stor skillnad, säger Kerstin Brismar till samma källa.

Hos människor skulle det motsvara 4-5 års ökad livslängd.

Annons