Ny studie: Fasta inte så hälsosamt som vi trott
De senaste åren har olika typer av periodisk fasta varit en väldigt het potatis inom kostvärlden. Och vi pratar då inte bara om 5:2-metoden utan även ätfönster där man tidsbegränsar sitt ätande till ett visst antal timmar per dag, som med 16:8-metoden. Fastan sägs dels hjälpa människor att gå ner i vikt, dels ha flera andra positiva effekter på hälsan och då inte minst på blodsockret.
Men nu visar en ny studie att metoden kanske har fått oförtjänt gott rykte. Att bara fasta tycks över en längre tidsperiod inte ha några speciella effekter på kroppen som vanligt ätande inte har. Studien, som publicerats i JAMA Internal Medicine, följde 116 män och kvinnor med övervikt eller fetma, och som randomiserat delades in i en testgrupp och en kontrollgrupp.
Testgruppen fick under 12 veckor fasta genom att bara äta mellan kl 12-20, kontrollgruppen åt som vanligt utan ätfönster.
Fastan visade ingen skillnad
Efter de 12 veckorna kunde man se att det knappt var några skillnader alls på grupperna när det gällde viktnedgång eller effekter på kolesterolet eller blodsockret – något som verkligen förvånade forskarna vid University of California. Båda grupperna hade gått ner lite grann i vikt, och även om fastegruppen gått ner några gram mer var det inte tillräckligt för att dra några andra slutsatser.
Testgruppen hade dessutom tappat mer muskelmassa än kontrollgruppen.
Slutsatsen forskarna drar är att det inte är fastan i sig som gör att människor går ner i vikt och mår bättre – utan när man samtidigt drar ner på kaloriintaget, sätter träningsmål och ser över andelen av fett, protein och kolhydrater på tallriken. Deltagarna i studien fick nämligen äta vad de ville, och forskarna tror att båda grupperna överlag fick i sig samma mängd kalorier per dag. Tidigare forskning som kopplar samman fasta med viktnedgång visar att de som fastar i snitt äter 500 kalorier färre per dag – och det kan göra stor skillnad.
Att fasta kan leda till förlust av muskelmassa tror forskarna beror på att den som äter mindre varje dag utan att lägga om kosten kan komma att få i sig mindre protein, vilket är viktigt för musklernas funktion och uppbyggnad.
Fick forskarna att sluta fasta
Resultaten var så tydliga att studiens huvudförfattare Ethan Weiss slutat fasta efter att ha sett dem. Han hade använt sig av periodisk fasta i över sex år innan dess, och var en stor förespråkare av metoden.
– Vad studien visar är att det här är ett uselt verktyg för viktnedgång för de flesta, och att det kanske inte ens är rätt typ av vikt som försvinner även om du lyckas gå ner i vikt, säger Ethan Weiss till Insider.
Han säger att studien är ett bevis för hur farligt det kan vara att bygga sina kunskaper om kost på andras erfarenheter och anekdoter, istället för på vetenskaplig forskning.
– Bara för att det fungerade för mig betyder inte att det kommer att fungera för alla andra, säger han vidare.
Och forskningen kring periodisk fasta på människor är fortfarande väldigt knapp. Att fasta inte passar alla har vi skrivit om tidigare. Bland annat passar det inte personer med tidskänsliga mediciner som måste tas med mat, personer med diabetes eller de som tidigare lidit av en ätstörning. Det första två veckorna med fasta är det vanligt att man upplever huvudvärk, illamående och yrsel – vilket kan få många att sluta.
Många experter anser också att det är viktigare vad man äter än när man äter – vilket väl låter väldigt rimligt när man tänker på det?
Källa: Insider, WebMD, JAMA Foto: TT
…
Läs mer:
Nya enkla hälsofastan: Så lever du friskare med ätfönster
Dr Mikael Sandström: Vi är gjorda för periodisk fasta
Stor guide: 7 typer av periodisk fasta – så fungerar de
…