Ny studie: LCHF eller fettsnålt spelar ingen roll
Förr i tiden fick vi höra att vi skulle äta mindre fett om vi ville gå ner i vikt. Vi skippade grädden, och minimjölken gjorde entré i matbutikerna. Idag är rollerna omvända och ingen har väl undgått att det är kolhydrater vi ska ”akta” oss för? Och att fett ska vi äta mer av för det mättar bättre. ”Fett bränner fett” heter det.
Läs också: Fatrex: Bränn fett med ny svensk supermetod
Nu visar en ny studie från Stanford Medical University att det inte spelar någon roll vilken av dessa du drar ner på – i alla fall inte för viktnedgång. Och inte heller spelar dina anlag någon roll för vilken du väljer.
– Det var fascinerande att båda dieterna fungerade lika bra för människor med olika anlag, säger Mai-Lis Hellenius, professor och överläkare på Karolinska institutet, till SVT.
Åt lite fett eller lite kolhydrater
I studien följde man 609 kvinnor och män i åldrarna 18-50, som antingen fick äta en diet snål på kolhydrater eller en med lite fett, under ett år. Personerna delades slumpmässigt in i grupperna, och innan testades deras arvsmassa och insulinnivåer, för att se om dessa faktorer kunde påverka vilken diet som gav bäst resultat.
Resultatet visade dock att varken arv eller diet påverkade viktnedgången – det fungerade lika bra att sluta äta med pommes som att utesluta gräddsås. Detta trots att deltagarna inte lyckades hålla sig till de låga fett- eller kolhydratnivåer som de angivits.
Läs också: Expertens guide: Så bränner du fett – snabbt och effektivt
– Att de här två dieterna fungerade lika bra går i linje med tidigare forskning. Men att de inte fann någon som helst koppling mellan försökspersonernas genetiska anlag och dessa dieter är riktigt intressant, tycker Mai-Lis Hellenius.
Det har under de senaste åren varit tal om att generna skulle kunna avgöra hur olika dieter fungerar på en människa. Det finns idag till och med företag som säger sig analysera ditt dna för att kunna utforma en diet för just dig.
Gick ner i vikt med dieterna
Efter ett år vägdes deltagarna i studien, och i genomsnitt hade de gått ner sex kilo, även om skillnaderna var stora mellan deltagare – vissa hade gått upp i vikt och andra hade gått ner så mycket som 27 kilo!
Läs också: Räkna ut ditt kaloribehov – Hur mycket behöver du äta?
Att dra några direkta slutsatser av denna studie är dock svårt, menar Mai-Lis Hellenius.
– Människan kan ju ha andra genetiska förutsättningar än de som testats i den här undersökningen. Så frågan kvarstår, finns det gener som kan påverka olika dieters effekt? Jag tror att man kommer att fortsätta att leta i det här genspåret.
Studien publiceras i tidskriften Journal of the American Medical Association.
Källa: SVT, Vitals Lifehacker Foto: IBL