Ny studie visar att 5:2 kan ge diabetes – så svarar dietens grundare
Periodisk fasta har trendat i flera år nu. Många uppskattar att du kan fortsätta äta det du ätit tidigare under de vanliga dagarna eller perioderna, för att helt enkelt dra ner på kalorierna under fasteperioderna, och ändå gå ner i vikt.
5:2 och 16:8 är är två av de vanligaste varianterna av periodisk fasta, där 5:2 innebär att du äter som vanligt under fem av veckans sju dagar, och drar ner på kaloriintaget till 500 kcal de övriga två. 16:8 innebär istället att du fastar 16 av dygnets 24 timmar, och äter bara måltiderna som infaller under de sista åtta – oftast brukar man hoppa över frukosten och bara äta lunch och middag.
Läs också: 5:2-grundaren tar upp kampen mot diabetes
Men när det kommer till vilka effekter metoden kan ha på lång sikt finns det stora luckor i forskningen. Nu har ett gäng brasilianska forskare kanske lyckats fylla en sådan lucka.
Mer bukfett och skadad bukspottkörtel
Forskare från universitetet i Sao Paolo presenterade nyligen sina forskningsresultat vid det årliga mötet för European Society of Endocrinology, i Barcelona. Deras studie gjordes på råttor, så det behövs mer forskning innan vi kan dra slutsatser om hur periodisk fasta på verkar människor på längre sikt.
Råttorna fick fasta varannan dag i tre månader, och under tiden mättes deras fettprocent, vikt, insulinnivåer och fria radikaler.
Resultatet visar att råttorna förvisso gick ner i vikt och åt mindre, men samtidigt lade de på sig fett kring buken och de insulintillverkande cellerna i bukspottkörteln tog skada.
Forskarna såg också ökade nivåer av fria radikaler och markörer för insulinresistens – vilket är ett första steg mot att utveckla diabetes.
Läs också: Ny forskning: 5:2-dieten fungerar för alla!
– Det här är den första studien som visar att, förutom viktnedgång, så kan periodisk fasta faktiskt skada bukspottskörteln och påverka insulinfunktionen hos vanliga, friska människor – vilket skulle kunna leda till diabetes och allvarliga hälsoproblem, säger Ana Bonassa, studiens huvudförfattare.
Nästa steg för forskarna blir att undersöka hur periodisk fasta påverkar människor, och då särskilt personer som redan har problem med insulinkänsligheten och metabolismen.
Mickael Mosley försvarar 5:2
Samtidigt säger andra studier att fasta kan ha positiva effekter – särskilt mot just diabetes. Faktum är att 5:2-metodens grundare, Michael Mosley, skrev sin första succébok på dessa grunder:
– Min första bok om 5:2-metoden skrev jag efter att jag själv diagnosticerats med prediabetes. Jag ville inte ta medicin, jag ville bota mig själv med mat. Jag började experimentera med kosten och hittade en metod som fick mina blodsockervärden att sjunka. Det är den kosthållningen, periodisk fasta, som jag alltid beskriver i mina böcker, har Mosley tidigare berättat för MåBra.
Han har också svarat på den nya forskningen i en intervju med Daily Mail. Han påpekar bland annat att studien (1) är gjort på råttor som (2) gick på en absolut fasta där de inte fick mat på ett helt dygn – vilket skiljer sig mot hans 5:2-diet, där man två dagar i veckan drar ner på kaloriintaget men inte nollar det.
Läs också: Studie: Periodisk fasta inte bättre än andra dieter
Nu för tiden säger han sig dock rekommendera närmare 800 kalorier på fastedagarna istället för 500, och förespråkar medelhavsdieten både för vanliga dagar och fastedagar.
Samtidigt överraskas han av att råttorna i studien fick mer fett kring buken av fastan.
– Det motsäger många andra studier på djur och människor som handlar om periodisk fasta. Jag vet inte vad råttorna åt under de vanliga dagarna, men om de frossade då kan det definitivt ha påverkat resultatet, säger Michael Mosley och förtydligar:
– Jag skulle aldrig rekommendera absolut fasta varannan dag, eftersom vi behöver tillräckliga mängder protein för att bibehålla muskelmassa.
Läs också: 6 hälsofördelar med periodisk fasta – baserat på forskning
Han hänvisar även till andra studier där människor följt 5:2-reglerna och inte bara nått sin målvikt utan också vittnar om bättre blodtrycksvärden och blodfetter. Särskilt en ny studie där över 200 diabetiker fick gå på en diet där de åt 800 kalorier per dag i tolv veckor. Efter studien hade nästan alla mindre bukfett, och många kunde sluta med sina diabetesmediciner.
– Dessutom visade röntgenbilder av bukspottskörteln och levern att de var hälsosammare än någonsin, säger Michael Mosley.
Källa: Business Insider, Daily Mail Foto: IBL
Läs också:
Diabetes botas med ny diet: ”Den räddade mitt liv!”