Nya rön: Därför är det så svårt att hålla vikten när vi blir äldre
Fetma och de sjukdomar det kan leda till har blivit ett allt större hälsoproblem i hela världen. Men vad är det egentligen som gör det så svårt att gå ner, och framför allt behålla sin nya vikt, särskilt när vi blir äldre? I en ny svensk-fransk studie har man hittat en förklaring: nämligen att omsättningen av fett i våra fettceller blir sämre och långsammare med åren. Den minskade omsättning av fett leder till att vi lättare går upp i vikt med åren – och tyvärr gäller det även om vi inte äter mer eller rör oss mindre än tidigare.
Färre kalorier är ett måste för att hålla vikten
I studien följde man 54 personer under 13 år. Gemensamt för alla var att samtliga med tiden fick en sämre fettomsättning – oavsett om de gick upp eller ner i vikt. Fettväven verkar helt enkelt fungera sämre. För att vi då ska behålla vår vikt krävs det att vi drar ner på antalet kalorier samtidigt som vi motionerar mer än tidigare. De som inte kompenserade den långsammare fettomsättningen med att dra in på kalorierna och motionera mer, ökade i genomsnitt 20 procent i vikt under de år studien pågick.
Fettväven är olika hos alla
Man har redan tidigare sett att fettväven hos olika personer kan fungera bättre eller sämre. Det kan förklara varför en tredjedel av alla feta faktiskt slipper hälsoproblem på grund av sin fetma. Deras fettväv verkar vara bättre på att omsätta fett, medan de som får fetmarelaterade sjukdomar har en fettväv som inte lagrar fett på ett normalt sätt. Bland annat har de större fettceller och mer utsläpp av fettsyror i blodet. Även smala personer kan ha dålig fettväv och alltså få samma typ av komplikationer som de med fetma, till exempel åderförkalkning.
Visste du det här om din fettväv?
- 30 procent av kroppsvikten hos en normalviktig kvinna består av fett.
- Normalviktiga har cirka 40-50 miljarder fettceller. Feta personer har cirka 100 miljarder fettceller.
- Tio procent av våra fettceller nybildas varje år.
- Fettcellerna bildar tillsammans fettväven, som är en lagringsplats för energi.
- Fettceller har vi för att kunna utsöndra vissa hormoner, hålla värmen, förvara näringsämnen, dämpa stötar och lagra energi.
Foto: TT
…