BMI Gå upp i vikt Gå ner i vikt LCHF Periodisk fasta Fettförbränning

Nytt verktyg: Räkna ut din fettprocent!

18 feb, 2019
author Anna Sundesten
Anna Sundesten
Men en ny formel kan du räkna ut din fettprocent.
Nu finns det ett enkelt sätt att ta reda på sin fettprocent. Allt du behöver är ett måttband – och vårt enkla verktyg!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

BMI är ett populärt sätt att räkna ut om man är överviktig eller inte – men måttet har ifrågasatts av fetmaexperter, eftersom det inte tar hänsyn till kön, muskel- eller benmassa. Kvinnor har till exempel av naturliga skäl en högre fettprocent än män. Den som är vältränad kan också få ett missvisande resultat.

Nu har forskare tagit fram en ny formel, som i stället beräknar relativ fettmassa, det vill säga kroppens totala fettprocent. Det ger en mer korrekt bild än BMI, menar de. De kallar det nya måttet för RFM, det vill säga relativ fettmassa.

– Vi ville hitta en tillförlitligare, enklare och billigare metod för att beräkna andelen kroppsfett utan avancerad utrustning, säger studiens ledare, Orison Woolcott.

Han fortsätter:

– Våra resultat bygger på ett stort antal försökspersoner och bekräftar värdet hos den här nya formeln: relativ fettmassa är ett bättre mått på kroppsfett än många andra index som används inom medicin och vetenskap i dag, fortsätter han.

Annons

Använd vårt enkla verktyg

Det nya måttet kräver ingen avancerad utrustning, utan utgår från din längd och ditt midjemått. Du behöver inte ens väga dig. Med hjälp av en formel får du sedan ditt resultat. Här hittar du MåBra:s enkla verktyg, där du knappar in dina mått – och sedan får ett svar snabbt. Hur enkelt som helst!

Nu vill forskarna att det nya måttet ska användas i exempelvis sjukvården.

– Det här måttet är ett nytt index för mätning av kroppsfett som är lätt att använda i vården och i arbetet med att hjälpa överviktiga människor som ofta riskerar allvarliga hälsokonsekvenser som diabetes, högt blodtryck och hjärtsjukdom.

Gränserna för vad som är en hälsosam eller ohälsosam fettprocent får du i samband med resultatet i vårt verktyg.

Bild: Shutterstock/TT

 

Läs mer:

Mät din hälsa: Här är siffrorna som säger hur du mår

Därför är ett normalt BMI inte alltid bra

Prova på våra ner i vikt-tjänster

Annons