Är du en nibbler? Paulúns bästa tips för att sluta småäta
Planerar du dina måltider och håller dig till planen? Eller slinker det gärna ner både ett och annat mellan frukost, lunch och middag? Kanske är du inte ens hungrig längre när det är dags för ett riktigt mål?
Se även: 6 middagshack för att minska sötsuget
Småäter du mest hela tiden? Då är du en nibbler
Om du småäter mycket så är det troligtvis en nibbler. Något som Fredrik Paulún, tillsammans med sin kollega Martin Brunnberg, skriver om i nya boken Hälsokompassen.
I boken använder de nibble som att beskriva en persons ätbeteende. Om man är en nibbler äter man i regel ofta, utan större eftertanke, det som finns i närheten. Inte sällan på en armlängds avstånd.
En nibble, eller munsbit, menar de kan vara till exempel en skål bjudgodis som står framme, en korv på macken eller något sött i varuautomaten på jobbet. Kanske är det en kaka som slinker ner utan vidare eftertanke. Fast den inte var något vidare god?
Vi är programmerade att nibbla – det finns i våra gener
Att vi gärna äter på det här sättet lär ska bero på våra gener. Ser man tillbaka väldigt många år så var motsvarande nibble en söt frukt, några bär eller aromatiska blad man hittade när man var på mat-jakt.
Vi är helt enkelt programmerade för att äta det som finns i närheten. Kanske speciellt på just det ätbara vi har inom en armlängds avstånd.
Att äta bra saker ofta kan fungera fint. En nibbler blir enligt författarna sällan riktigt hungrig. Men äter man näringsfattiga och sockerrika saker blir resultatet troligtvis annorlunda. Då är risken att man plötsligt blir vrålhungrig och gör sämre mat-val.
Plötsligt väljer man kanske snabbmat som att det inte fanns något annat alternativ – det i sin tur slinker snabbt ner, utan att vi hinner registrera att vi blir mätta, och vi äter lätt både för mycket och dessutom näringsfattigt. Det får vi inte så mycket energi av. Risken är stor att vi dippar.
Fredrik Paulúns tips för att sluta småäta
Så hur ska man egentligen tänka då – om man är en nibbler, som vill äta bra mat men som lätt stoppar i sig näringsfattiga men energirika munsbitar?
– Vi är som sagt var olika och somliga mår bra av att äta lite fler och mindre mål, och så länge det är bra mat är det inget problem, säger Fredrik Paulún.
Men vill man sluta småäta kommer Fredriks bästa tips här:
- Se till att äta mättande mål rika på protein och fibrer, och glöm inte bort fettet som ger fantastisk blodsockerbalans och långsiktig mättnad.
- Drick ett glas vatten före eller i början av varje mål så kickar mättnaden in snabbare.
Ett annat knep författarna tar upp är att grunda inför sina måltider med en liten portion råkostsallad, några nötter, några oliver eller liknande. För att lättare göra bra matval och hinna känna när man blir mätt under själva måltiden sen.
Foto: Pressbild, TT