BMI Gå upp i vikt Gå ner i vikt LCHF Periodisk fasta Fettförbränning

Rätt fett gör bukfetma mindre farligt

09 maj, 2012
Rätt fett kan göra bukfettet mindre skadligt, det menar svenska forskare som jämfört olika fettkällors effekt på kroppen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Stora mängder socker och fett i kosten har tidigare kopplats till en ökad fetthalt kring buken. Det skadliga fettet samlas dock inte bara kring mage och midja, de inre organen – bland annat levern – får också en ökad fettmängd.

Leverförfettning har i sin tur ett starkt samband med höjda blodfetter och sämre förmåga att reglera blodsocker, något som på sikt kan leda till vuxendiabetes och hjärtsjukdom.

Genom att minska mängden fett i levern reduceras risken att drabbas av dessa följdsjukdomar markant. Men att gå ner i vikt är inte den enda nyckeln till hälsovinsterna, det visar en svensk studie utförd vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset och Karolinska institutet.

Forskarna lät 67 testpersoner äta antingen en kost rik på fleromättade fetter från solrosolja, eller en kost rik på mättade fetter från animaliska källor som smör. Samtliga deltagare, både män och kvinnor, hade konstaterad bukfetma och följde dieten under 10 veckor.

Annons

Vid testperiodens slut hade båda samtliga deltagare oförändrad vikt, men gruppen som fick äta fleromättat fett hade minskat mängden leverfett med 30 procent jämfört med den andra referensgruppen. De som ätit fleromättat fett hade också bättre blodfetter, bättre insulinkänslighet och minskad mängd inflammation i kroppen.

–    Att gå ned i vikt minskar mängden fett i levern, men dessa nya resultat visar att även kostens sammansättning är av betydelse för att minska fettet i levern hos personer som inte går ned i vikt, säger docent Ulf Risérus i ett pressmeddelande.

Forskarna menar att alla bör se över matens fettkvalitet och byta ut en del animaliskt mättat fett mot fleromättade växtfetter. Detta för att förebygga fettlever och på längre sikt möjligen även typ 2-diabetes.

–    De omättade fetterna som användes i denna studie var av typen omega-6, men kosten bör även innehålla omega-3-fetter som finns i fisk och rapsolja, tillägger Ulf Riserus.

 

 

Så blir du av med det farliga bukfettet

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Annons