Rivstarta viktraset med varannandagsfasta!
Periodisk fasta, med 5:2-metoden i spetsen, har spridit sig som en löpeld över världen. Det finns många olika sätt att fasta på, men den gemensamma nämnaren är att man vissa dagar under veckan drar ner rejält på kalorierna, något som visat sig ha positiv effekt på både hälsan och vikten.
Bland annat kan periodisk fasta leda till att blodsocker och blodfettnivåerna i kroppen minskar, vilket ger förbättrad insulinkänslighet.
– Detta leder till bättre blodtryck, lägre kolesterol och gör det lättare att hålla vikten. Det minskar i sin tur risken för stroke och hjärt-kärlsjukdom samt förebygger risken för diabetes, berättar Kerstin Brismar, professor och diabetesforskare vid Karolinska institutet.
Jonas Bergqvist, kostrådgivare och personlig tränare, menar att periodisk fasta är ett sätt att gå tillbaka till hur vi åt förr i tiden.
– Rent metabolt är vi byggda för att äta oregelbundet. I dag är vi väldigt styrda av att äta på bestämda tider, något som inte passar alla. Periodisk fasta är ett sätt att bredda våra matvanor. Dessutom är det ett effektivt sätt att dra ner på kalorier, säger han.
Läkaren och journalisten Michael Mosley, som skrivit den hyllade boken ”5:2 dieten: friskare, smalare, längre liv med halvfasta”, menar att det som är speciellt med periodisk fasta jämfört med andra dieter är att man i första hand förlorar fett – inte muskler.
– 80 till 90 procent av det man förlorar i kroppsvikt är fett och resten muskler. Vid andra dieter är det vanligt att fördelningen är 50-50, säger han när MåBra träffar honom under ett besök i Sverige.
Enligt Jonas Bergqvist beror det på att kroppen går in i ett fettförbränningsläge och tar från sina fettreserver, eftersom den inte har något annat att ta ifrån.
– Periodisk fasta är vanligt i vissa träningskretsar, vilket beror på att man har lättare att bränna fett, säger han.
Orkar man verkligen träna om man fastar?
– Absolut. Jag rekommenderar att man avslutar sin fasta med ett träningspass och fyller på med proteiner efteråt.
Många menar att de känner sig mer alerta de dagar de fastar, berättar Jonas Bergqvist.
– Fastandet väcker systemet som gör oss mer alerta och vaksamma. Det blir ett påslag av stresshormonet kortisol, som inte behöver vara ohälsosamt under korta perioder. Kroppen måste däremot återhämta sig efteråt, det är därför man inte ska fasta flera dagar i rad. Om du fastar längre än 36 timmar sjunker dessutom ämnesomsättningen.
Enligt Kerstin Brismar är nyckeln vid periodisk fasta att man drar ner på antalet kalorier veckovis. Sedan finns det olika metoder att göra det på.
-Olika typer av fasta passar olika människor. Man får nästan prova sig fram.
Michael Mosley menar dock att deltidsfasta inte lämpar sig för alla.
-Personer som är underviktiga, har eller har haft ätstörningar, är gravida eller ammar ska undvika att fasta. Annars tycker jag att alla kan prova på det, det är inte skadligt på något sätt.
Rasa i vikt med varannandagsfasta
Vad?
Du äter som vanligt under 24 timmar och fastar sedan i 24 timmar. Det kan till exempel vara att du äter från klockan 18 ena dagen till klockan 18 dagen därpå, för att sedan fasta till klockan 18 dagen därefter. Du får äta under dina fastedagar, men max 20-25 procent av ditt normala kaloriintag, cirka 500 kalorier.
Fördelar: Det stora kaloriunderskottet ger en snabb viktminskning.
Nackdelar: Det kan kännas tufft för många att fasta 3-4 dagar i veckan.
Passar dig som: Vill rivstarta viktnedgången.
Kerstin Brismars kommentar: Att fasta så här ofta har inte visat sig ha några hälsofördelar jämfört med om man bara fastar en eller ett par gånger i veckan. Däremot kan det vara ett bra sätt att komma i gång med sin viktminskning eftersom du kommer att få ett rejält kaloriunderskott när veckan är slut.
Jonas Bergqvists kommentar: Varannandagsfasta är tufft och något jag bara rekommenderar under en begränsad period, max någon månad. Det kan sätta fart på viktminskningen, men sedan är det viktigt att komma i gång med en mer hållbar metod.
AV: Anna Sundesten
BILD: Thinkstock