Så påverkas din vikt och förbränning av klimakteriet
Trenden är tydlig. När kvinnor blir äldre, framförallt när de hamnar i klimakteriet, går de upp i vikt. Varför?
– Det kan vara lätt att skylla viktökningen på en minskad ämnesomsättning-men sanningen är inte så enkel, menar Kristina Andersson, näringsfysiolog, som skrivit boken Viktminskning 50+.
– Visst blir den lägre, vilket har hormonella orsaker, men det brukar finnas andra förklaringar också, säger hon.
I klimakteriet minskar förbränningen med runt 100 kalorier per dag, vilket motsvarar ungefär en banan. Om du då fortsätter att äta precis som tidigare, utan att bli mer aktiv, kan du lägga på dig uppemot fem kilo på ett år.
– Fem kilo på ett år är ganska mycket, trots att det inte handlar om jättemånga kalorier per dag. Därför är det viktigt att kompensera den minskade förbränningen med att äta lite mindre eller röra på sig mer, säger Kristina.
ANNONS: Är du i klimakteriet? Här är kursen som hjälper dig att må bra!
De hormonella förändringarna i klimakteriet kan även göra oss mer hungriga.
– Mindre östrogen ger en ökad aptit, vilket kan göra det svårare att dra ner på kalorierna.
Men övervikten behöver inte komma som ett brev på posten vid klimakteriet-utan många gånger kan den smyga sig på under flera år. En viktökning på tio kilo under tio års tid kan komma från att du ökat ditt kaloriintag med så lite som 20 kalorier per dag, vilket motsvarar ungefär ett plommon.
– Det behövs alltså inte mycket för att vi ska lägga på oss. Om vi dessutom blir alltmer inaktiva blir viktökningen ännu större, säger Kristina.
Har kroppen lättare att lagra fett när man blir äldre?
– Alla överskottskalorier lagras som fett, oavsett ålder. Däremot minskar muskelmassan i kroppen vid klimakteriet, vilket gör att fettförbränningen minskar. Det kan man motverka med att belasta och träna musklerna.
En annan bov i dramat är våra vanor. Att bryta ”traditioner” som bulle till fikat, vin till maten eller chips till filmen är lättare sagt än gjort. Men det är just där förändringarna måste ske, menar Kristina.
– Skär inte ner på vanlig mat, det är inte den som är problemet, utan sötsaker, snabbmat och snacks. Om man äter bra och mättande mat är det lättare att undvika kaloribomberna.
Kristina vill understryka att det verkligen inte är för sent att gå ner i vikt, trots att man blivit lite äldre.
– Ge inte upp, du kan gå ner i vikt. Det är inte kilona som sitter hårdare när vi blir äldre, utan vanorna. Du har dessutom all chans i världen att förebygga viktuppgången redan innan du hamnar i klimakteriet genom att till exempel styrketräna.
AV: Anna Sundesten
BILD: Thinkstock