Ge viktnedgången en drömstart – med ketogen kost
På sistone har så kallad ketogen kost blivit populär, främst bland dem som tränar mycket. Dieten, som är en extrem variant av LCHF, sägs varva upp fettförbränningen till max. Den används också inom vården mot svår epilepsi hos barn. Enligt vissa forskare kan den ketogena kosten även vara effektiv som behandling mot andra neurologiska sjukdomar, till exempel alzheimers och parkinsons.
Snabbstart när du vill gå ner i vikt
Måns Rosén, tidigare professor vid Karolinska Institutet och chef för SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, har inte granskat just den ketogena dieten, men säger att strikt lågkolhydratkost tycks vara den snabbaste vägen att gå ner i vikt – åtminstone i början:
– Efter 1 till 2 år har man tappat lika mycket i vikt med de andra dieterna. Men lågkolhydratkost ger ett snabbare vikttapp i början av dieten. Sedan jämnar skillnaden mot andra dieter ut sig.
Många har frågat sig hur bra det egentligen är att dra ner på kolhydraterna och i stället äta mer fett och protein.
– Vi vet inte hur lågkolhydratkost påverkar hälsan på sikt. Det beror nog på vad man ersätter kolhydraterna med. Flera studier visar ökade risker för hjärt-kärlsjukdom och död om man ersätter kolhydraterna med animaliskt fett som smör och kött. Men byter man ut dem mot fisk och vegetabiliska oljor är det sannolikt bara bra för hälsan, säger Måns Rosén.
Läs också: Fettbrännardieten: Minska 5 kilo på 2 veckor!
Ketogen kost – för att bränna fett
En ketogen kost innebär att man har ett högt intag av fett och kraftigt reducerat intag av kolhydrater och protein. Det kan verka vara en extrem diet, men faktum är att den var en av förra årets mest googlade dieter. Vid en ketogen diet försätts kroppen i ketos, vilket innebär att kroppen går från att förbränna glukos till att istället bränna ketoner och fett. (Ketoner är ett energiämne som fungerar som bränsle för hjärnan). Det här är en anpassning för svälttider – och den ketogena dieten är utformad för att efterlikna svält. Du kan mäta dina ketonnivåer med en urinsticka eller ett blodprov.
Läs också: Bränn fett fort! Allt om nya vitamin D-dieten
Ät så här: Dina måltider ska bestå av 5 procent kolhydrater (max 20 gram om dagen), cirka 15 procent protein (cirka 1 gram per kilo kroppsvikt och dag) och cirka 80 procent fett. Kolhydraterna ska vara i form av ovanjordgrönsaker, som broccoli, spenat, blomkål och sparris. Fettet, som alltså är en stor andel, kan vara i form av kokosolja (stora mängder), smör, avokado, olivolja och äggula.
Undvik: Uteslut frukt, tomater, rotfrukter och bär. Undvik även de flesta mjölkprodukter, förutom smör.
Så påverkar den hälsan: Ur hälsosynpunkt har den ketogena kosten framför allt använts vid epilepsi, eftersom den kan minska antalet anfall. Men den verkar även, enligt viss forskning, kunna ha en nervskyddande effekt och exempelvis skydda hjärnan vid stroke och andra hjärnskador. Man har även sett minskade symtom vid Alzheimers och Parkinsons. Den skulle även kunna ha en positiv effekt som komplement vid behandling av cancer, enligt svensk forskning.
Läs också: Expertens guide: Så bränner du fett – snabbt och effektivt
Så påverkar den vikten: Den ketogena kosten anses vara effektiv ur viktminskningssynpunkt eftersom den ger en ökad fettförbränning. Kroppen använder fett som bränsle, istället för kolhydrater. Men vissa studier som jämfört den ketogena kosten med vanlig lågkolhydratkost har inte sett några skillnader i viktnedgång mellan de båda.
Passar dig som: Har epilepsi, där det hälsobefrämjande effekten är vetenskapligt bevisad. Att eftersträva total ketos är egentligen inte nödvändigt för fullt friska personer, men ett lågt kolhydratintag kan ge din viktnedgång en rivstart, även om du inte går så långt som att hamna i ketos. Den ketogena dieten är framför allt vanlig i vissa träningskretsar, där man vill minimera sitt kroppsfett.
Läs också: Maten som hjälper kroppen att bränna fett
Inte för dig som: Lider av diabetes typ 1. Sedan är det inget för dig som vill ha en enkel diet, eftersom du måste hålla koll på dina ketonnivåer.
Källor: NHLBI (National Heart, Lung och Blood Institute), U.S. News & World Report, Obesity Reviews, Paleo Institute, National Institutes of Health, Harvard Medical School samt boken Sanningen om mat och hälsa av Måns Rosén
Foto: Shutterstock