Samla på motgångar – och nå ditt viktmål
Visar vågen på plus? Blev gympaträningen inte av den här veckan heller? Bli inte arg och besviken på dig själv. Allt är inte spolierat. Dina misstag kan bli dina bästa hjälpmedel om du bara listar ut vad du gör för fel och kommer på hur du kan göra i stället.
Det hävdar MåBra:s viktcoach Marie Tegnér som själv har gjort detta till en vinnande strategi. Följ hennes råd och få en snålskjuts på vägen mot ditt viktmål.
Misstag 1:
Man är supertaggad när man börjar träna – och går ut alldeles för hårt!
Maries råd: Dra nytta av din energi och iver att komma i gång – men tygla dig i början. Den som är helt otränad kan börja med promenader och höja ambitionsnivån gradvis.
Misstag 2:
Man tappar sugen och ger upp om man tvingas hoppa över några träningspass.
Maries råd: Bestäm dig för att göra en omedelbar omstart! Så småningom inser du att några missade träningspass inte omkullkastar planerna att komma i form, det är kontinuiteten som räknas.
Misstag 3:
Allt blir förbjudet.
Maries råd: Bort med förbuden! Livet känns trist om du tänker ”aldrig mer”, och det förbjudna blir mer lockande. Tillåt dig i stället att äta av allt som du tycker om – men bara ibland och i små mängder. Du vet att du har tillräckligt med självkontroll för att klara det!
Misstag 4:
Vardagsproblemen slukar din energi och du orkar inte ta tag i din övervikt nu.
Maries råd: Sänk ambitionerna när livet känns svårt, men ge inte upp dina viktplaner helt. När man återfår lusten att ta tag i sig själv slipper man skuldkänslorna och självkänslan växer. Man märker att motion och bra mat ger mer ork att ta itu med vardagsproblemen.
Misstag 5:
Man tror att man äter lite, smalt och sällan – fast man egentligen har ganska dålig koll.
Maries råd: Det är bra att vara medveten om vad som är lätt och nyttig mat. Men ta reda på vad du faktiskt stoppar i dig genom att registrera allt i en matdagbok. Tänk på att lightprodukter, sockerfritt och nyttig mat i stora mängder kan ge för mycket kalorier.
Viktcoachens gyllene regler
1. Se dina misstag som nyttiga erfarenheter. Du har lärt dig något nytt om dig själv och fått värdefulla verktyg att hantera framtida svårigheter med.
2. Använd dina misstag för att kartlägga dina svaga punkter. Och för att planera motdragen noggrant.
3. Försök att bli medveten om hur du lurar dig själv. Registrera hur mycket du äter, granska ursäkterna för att inte träna. Vad är skälet till misslyckandet egentligen?
4. Berätta! Håll inte tyst om dina motgångar. De kommer att hjälpa andra – och du får välbehövligt stöd från omgivningen.
Av Ussie Hjelm