BMI Gå upp i vikt Gå ner i vikt LCHF Periodisk fasta Fettförbränning

Studie: Därför ska du inte lita på viktråd på sociala medier

21 maj, 2019
Ta bloggarnas kostråd med en nypa salt.
Många känner sig manade att ge viktråd på sociala medier. Problemet är bara att många av råden inte funkar. Oftast bygger råden bara på personligt tyckande och inte på vetenskap, visar en ny studie. Så ser du igenom de dåliga kostråden!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att gå ner i vikt – och att hålla den nya vikten – är inte lätt. Många söker därför stöd och råd på sociala medier. Men i åtta fall av nio är de kost- och viktråd som ges online av viktbloggande influencers felaktiga, visar en ny studie gjord vid University of Glasgow.

Bara en enda av de man granskade gav råd som ansågs trovärdiga och korrekta, visar studien där man tittade på Storbritanniens populäraste viktbloggare med minst 80 000 följare.

Majoriteten av dem presenterade sina egna åsikter som fakta – utan att ha vetenskapligt underlag för sina påståenden om hur man går ner i vikt. Bara en av nio gav trovärdiga, fungerande och sunda råd, menar teamet bakom undersökningen, som nyligen presenterades på ECO, European Congress of Obesity.

Så avslöjar du dåliga kostråd

Man tittade också på de ”smala” recept bloggarna presenterade och jämförde dem med de nationella kostråden om hur mycket kolhydrater, fett och protein man behöver. Även här misslyckades de flesta viktbloggande influencers.

Forskarna menar nu att det kan behövas någon slags reglering för vad man egentligen ska få påstå, utan att det finns bevis för att det är sant. De har också satt samman en lista på hur man lättare avslöjar dåliga viktminskningsmetoder på sociala medier. Man bör dra öronen åt sig om ”experten” påstår något av följande:

  • Att just deras metod är den snabbaste vägen till vikttapp.
  • Om bloggaren säger: ”Det här funkade för mig och därför funkar det för alla”. Alternativt att en kändis, som Kim Kardashian, påstår att en speciell, aptithämmande klubba kan få dig att rasa i vikt.
  • Om metoden kräver att du köper viktminskningspiller, måltidsbars eller andra produkter för att du ska lyckas.
  • Om metoden kräver att du utesluter vissa livsmedel helt, till exempel gluten, laktos, socker eller frukt.
  • Om metoden påstår att man blir sjuk och får till exempel läckande tarm av att äta vissa saker.
  • Att metoden även påstår sig bota sjukdomar, till exempel att man slipper depression eller diabetes om man följer den.
  • Att man måste leva på ett stort kaloriunderskott som gör att man riskerar energi- och näringsbrist.

Foto: TT

Läs mer:

Forskaren krossar fem vanliga myter om övervikt

Viktråden som verkligen fungerar

Nå dina viktmål utan dieter

Annons