BMI Gå upp i vikt Gå ner i vikt LCHF Periodisk fasta Fettförbränning

Trist, tröst eller trött? 9 vanliga orsaker till sötsug

16 okt, 2019
AvNina Jakobson
Hitta orsakerna till just ditt sötsug – och lär dig ta kontroll över det. Näringsfysiolog Kristina Andersson vet hur.
Hitta orsaken till just ditt sötsug. Näringsfysiolog Kristina Andersson hjälper dig att identifiera dina fallgropar – och guidar dig över dem!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
19 godissorter som avslöjar att du är gängets pensionärBrand logo
19 godissorter som avslöjar att du är gängets pensionär

Vi måste förstås äta för att överleva. Men varje gång vi äter utan att vi är hungriga är anledningen en helt annan. Och vad orsaken är inte alltid helt lätt att förstå. Vi bad näringsfysiolog Kristina Andersson om hjälp att identifiera de vanligaste anledningarna till att vi blir sugna – och vad vi kan göra för att ta kontroll över sötsuget.

Här är 9 vanliga fallgropar och vägarna över dem.

Kvällssuget

Vad? Varje kväll vid åttatiden bara måste du gå ut i köket och rota lite i skåpen. Något gott finns det väl ändå någonstans? Du nöjer dig inte förrän du hittat någonting att stoppa i munnen.

Varför? Det kan bero på att du har ätit för lite under en stressig dag. När du väl sätter dig ner och äter i lugn och ro kommer hjärnan att be om mer. Det kan också bero på att du är trött, vilket ger oss ökad aptit eller sug. En tredje orsak handlar om ren betingning. När du sitter i soffan äter du alltid något.

Annons

Lösningen: Börja med att ta reda på varför du känner suget för att komma åt ditt beteende. Är du egentligen hungrig är det förstås relevant att äta något. Men ännu viktigare är att äta ordentligt under dagen så att du slipper suget på kvällen. Sover du kanske för lite och blir sugen för att du är trött? Då är lösningen att gå och lägga dig i tid i stället för att rota runt i skåpen. Har du ett betingat sug kan du bryta det genom att byta ut det du har i skålen eller dricka en kopp te i stället. Kanske ska du inte sitta i soffan över huvud taget under en period för att bryta ditt mönster?

Sötsuget efter maten

Vad? Du bara måste ha en liten chokladbit efter maten, annars är liksom inte måltiden komplett. Finns det ingen choklad går det förstås bra med någon annan typ av godis.

Varför? Det kan vara betingat, att du är van vid att avsluta måltiden med något sött. Det kan också handla om att du har varit för hungrig. När vi äter en väldigt stor portion mat kan vi få en liten blodsockerdipp innan maten nått blodet. Blodflödet ökar också till magen och tarmen, och minskar något till hjärnan, vilket gör oss trötta och tröttheten gör oss sugna.

Annons

Lösningen: Ät inte så jättestora portioner, utan håll matintaget jämnare under dagen. Är det en vanesak behöver du bryta betingningen. Ha en period när du inte äter sött efter maten, prova i stället att ta en promenad eller sätt på en bra låt. Du kan också äta något annat, som frukt, men då bryter du egentligen inte suget, utan byter bara till ett bättre alternativ.

Tröstsuget

Vad? Du använder choklad som tröst när du är ledsen, besviken och arg.

Varför? Maten är både smärtstillande och ångestdämpande.

Lösningen: Försök att hitta den tröst som maten ger någon annanstans, den är nämligen bara väldigt tillfällig. Dessutom leder maten för många till en annan ångest efteråt, nämligen ångesten över att du åt. Fysisk aktivitet är en klassiker, den frigör samma ämnen som maten och är ångestdämpande. Fysisk beröring ger också tröst.

Gladsuget

Vad? Det är födelsedag, fest eller annat firande. Du mår så bra och den här härliga situationen ska så klart höjas ytterligare med något gott.

Annons

Varför? Du är redan glad och mår bra, så här handlar det om en betingning som vi har lärt in.

Lösningen: Det är egentligen inte en situation som du behöver förändra, du mår redan bra och behöver inte en kick. Men vi övar in och väver in det här beteendet. När det är fest ska vi äta belönande mat trots att vi inte har ett driv efter mer när vi redan är nöjda och glada. Öva på att bryta det här mönstret genom att hitta alternativa sätt att fira på. Duka fram en färgglad fruktsallad och bär eller helt enkelt annan näringsrik mat. Ätandet behöver vi inte ta bort men fundera ett extra varv på om du verkligen behöver bjuda på onyttigheter. Blir det verk- ligen festligare för det? Är det inte situationen i sig som är den verkliga festen?

Hungersuget

Vad? Du är faktiskt hungrig men tolkar det som sug – det är ju mer lättillgängligt med en chokladkaka än lagad mat.

Varför? För att du behöver mat.

Lösningen: Ofta tänker vi att bara ska äta mat på vissa klockslag. Men det är bättre att äta än att försöka stå emot suget. Så agera på din hunger. Är klockan 16 är det mycket bättre att äta ett ordentligt mellanmål i stället för att försöka kämpa emot och om en halvtimme falla för frestelsen och köpa en kexchoklad på vägen hem.

Annons

Tröttsuget

Vad? Du är så väldigt, väldigt sömnig och det enda som kan pigga upp dig är något sött.

Varför? När vi är trötta ökar vår aptit. Mättnadshormonet sjunker och hungern ökar. Om vi ständigt sover för lite eller om vi sovit för lite en natt kommer vi att få ett större sug. Är du trött ger också det söta en uppiggande effekt.

Lösningen: Gå och lägg dig! Den enda lösningen är att sova bättre och på så sätt ge dig på orsaken till suget.

Eftermiddagssuget

Vad? Varje dag klockan 15 ringer din inre fikaklocka. Och du förtjänar förstås en bulle till kaffet – varje dag.

Varför? Vi är kanske inte skapta för att vara mentalt på topp i åtta timmar, och att vi mentalt är slut är en anledning till att hjärnan börjar leta efter en belöning. Vi sitter också ofta framåtlutade vid datorn, vilket ger oss tröttkänslor och därmed sug. Dessutom är eftermiddagsfikat ofta betingat eftersom det funnits länge på många arbetsplatser.

Annons

Lösningen: Res dig upp, aktivera kroppen, gör rörlighetsövningar och ta lite frisk luft. Du har inte syrebrist i hjärnan på riktigt, men det känns ju så. För många handlar kaffet om att resa sig upp och gå iväg och hämta det. Ska alla andra fika behöver du bryta det mönstret och fundera över om du verkligen behöver den där bullen. Ät något annat, ett bra mellanmål gör att du står emot suget bättre – hela dagen.

Vanesuget

Vad? Du blir sugen varje gång du går på bio eller sätter dig i soffan och kollar på tv. Det suget är så invant att du inte ens känner efter om det finns där innan du stoppar i dig något på ren rutin.

Varför? Suget är automatiserat i de här situationerna, som har betingats med att stoppa något i munnen.

Lösningen: Fråga dig själv – vilka situationer har jag där jag äter bara för att det är just den situationen? Är det när jag är på bio, för att det är fredagskväll eller fest? Vill jag ha godis oavsett om jag är sugen eller ej? Ofta kan vi då konstatera att vi många gånger bestämt oss i förväg för att äta. Var lite uppmärksam och fundera över om du verkligen vill alla dessa gånger. Var medveten i det och se till att du inte är hungrig, för då kan du inte stå emot. Ha också med ett alternativ, det är jättebra för att bryta mönstret.

Annons

Stressuget

Vad? Du har så mycket att göra och du känner dig effektivare och mer alert om du hela tiden har något att stoppa i munnen.

Varför? För att hormonet kortisol, som utsöndras vid stress, triggar vår aptit och hungerpeptider i hjärnan som just leder oss till något sött. Det gör ofta att du är lite orolig, att äta ger en lugnande effekt så därför har suget dubbla orsaker.

Lösningen: Bryt dina mönster och se till att äta ordentligt och bra så att det aldrig är hungern som ligger till grund för ditt sug. Jobba med din stress, det är ju den som är grund problemet, på samma sätt som att du bör jobba på sömnen om du blir sugen när du är trött. Det gäller att hitta orsaken till elden, inte bara att släcka den.

Foto: Shutterstock/TT

Läs mer:

Experten: Så tar du kontroll över ditt sötsug

Quiz: Är du sockerberoende?

Forskning: Slipp sötsuget under din PMS

Testa vår kurs:

Annons