Viktcoachens svar på läsarfrågorna
Förra veckan lät vi er läsare ställa frågor till vår viktcoach Marie Tegnér. Här är svaren på några utvalda frågor!
Fråga:
Jag har en dotter som nu är 7 månader gammal och jag tycker nu att det är dags för mig att bli av med mina gravidkilon som inte försvunnit. Jag delammar fortfarande, mest under kvällen och natten och undrar nu om du kan ge mig ett ungefärligt mått på hur många extra kcal jag ska lägga till för det?
/Annika
Svar:
Hej Annika.
Det är bra att du tänker på att du måste lägga till extra kcal när du ammar. Man brukar räkna med ca 500 kcal extra när man ammar på heltid, så beroende av i hur hög grad du delammar, kan du alltså lägga till motsvarande extrakalorier – ca 250 kcal om du tycker att du ammar ungefär hälften av barnets näringsintag.
/Marie
Fråga:
Hej.
Hur ska jag få motivation och verkligen hålla ut. Jag har slutat att röka och gått upp 5 kg, hittar alltid någon ursäkt att äta för att inte börja röka igen.
/Birgitta
Svar:
Hej Birgitta.
Om du kikar på mina inlägg på sidan, så har jag skrivit just om rökstopp för bara några dagar sedan.
Tänk på alla hälsovinster du får genom rökstoppet. Det är ovärderligt! Några kilon plus kanske du kan acceptera, men se sedan till att skapa goda matvanor men också motionsvanor som är oerhört viktigt för att hålla förbränningen igång och öka välbefinnandet! Ha tålamod med dig själv men sätt också gränser och ta kommandot över dina beslut. Varmt lycka till!
Mvh/Marie
Fråga:
Hejsan!
Jag är en tjej på 19 år och har varit vegetarian i snart 7 år, äter inte heller fisk eller fågel. Jag är 173 cm lång och väger 70 kg, mitt BMI är normalt men sedan jag slutade gymnasiet och började jobba för ett par månader sedan har jag varken haft tid eller ork att styrketräna eller simma som jag har gjort tidigare för att hålla igång. Detta träningsuppehåll har lett till att jag nu har vuxit runt magen och lår, vilket får mig att må dåligt.
Jag har absolut inget emot att träna eller att testa nya metoder för att få tillbaka min slankare figur och mer energi.
Jag kan inte simma då simhallen i min stad tillfälligt kommer att vara stängt för renovering.
Jag önskar få råd på träning, mat och allt man kan tänka sig hjälpa.
Tacksam för svar.
Med vänlig hälsning Sara
Svar:
Hej Sara.
Jaa du, det där med träning, motion och spänst är verkligen en färsksvara, men jag kan trösta dig med att det är ganska lätt att få tillbaka kondisen och muskelstyrkan om man bara sätter igång igen.
Eftersom du varit vegetarian under en lägre period, vet du säkert hur du ska variera din mat på bästa sätt för att få i dig tillräckligt med näring. Om du vill ha tips på nya, lätta recept kan du söka i vår receptdatabas och kryssa i rutan med ”vego” så sorterar du ut recept som kan passa dig. Eftersom du inte har någon egentlig övervikt ska du inte pressa dig till ett alltför lågt kaloriintag, utan istället fokusera på träningen tillsammans med varierad, nyttig mat.
Testa olika träningsformer så att du hittar något du trivs med – då blir det lättare att få bra träningsrutiner. Att se till att få vardagsmotion i form av raska promenader är den bra start. Skaffa gärna en stegräknare om du inte redan har en och se till att komma upp i minst 10 000 steg dagligen. Cykla är också bra när vädret tillåter. Har du tillgång till snö och skidor är det den mest allsidiga träning man kan tänka sig. Skridsko är också härligt så här års och ger massor av muskelstyrka åt lår och rumpa. Gympa i olika former är också skönt och kul. För magemusklerna är core och pilates suveränt eftersom det tränar upp hela ”korsetten” som ger stabilitet och styrka för både rygg och mage. Sätt igång genast – det är inget att vänta på! Lycka till!
Mvh/Marie
Fråga:
Hej Marie.
VI har tänkt att gå efter ert förslag över matlistan för veckan, men varför är alla portioner endast för 2 st, vi är 4 st i familjen?
Tack på förhand.
/Maria
Svar:
Hej Maria.
Många hushåll en ensamhushåll och många lagar mat för två. Vi har valt att sätta de flesta recept för två portioner, så kan man själv halvera receptet eller spara hälften av maten om man är ensam. Är man 4 personer är det enkelt att dubbla mängderna. Det vore nog mer förvirrande om vi hade olika antal portioner i veckomenyerna. Frukostar och mellanmål är oftast för en person eftersom man ofta har olika vanor och tider.
/Marie
Fråga:
Hej.
Vad finns det för träningsform när man har fått reumatism i fötter, knän, armbågar, handleder samt nacke. Jag skulle vilja ha något tips på skonsam men rejäl träning förutom simning.
Mvh Ami
Svar:
Hej Ami.
Jag tror egentligen att Katarina Woxnerud är bättre lämpad att svara på din fråga, men rent allmänt bör man lyssna på sin kropp och utföra sådan träning som man själv klarar av – det är ju så individuellt hur mycket man orkar. All vattenträning är utmärkt – vattengympa förutom simningen. Att gå med stavar kan vara ett sätt att ”tuffa till” promenaderna. Cykling/spinning kanske kan passa också, liksom crosstrainer eftersom det inte blir så stötigt som när man hoppar och springer. Kanske du skulle kolla med en sjukgymnast också så att du får förslag som passar just för dig med dina besvär.
/Marie
Fråga:
Jag fortfarande är småsugen efter att ha ätit min lunch. Blir det fel att ta en frukt efteråt eller bör jag vänta till mellanmålet? Hur många kcal över det rekommenderade kan man ta? Ofta syndar man ju lite på helgen, men jag är ju ute o går några ggr i veckan också (1tim/gång) utöver gympan. Som det nu är går jag inte ner i vikt – jag pendlar 2-4 hg upp och ner och det händer inget på måttbandet heller.
Svar:
Du behöver nog lära dig att skilja mellan hunger och sug. Om du är småsugen efter lunchen behöver det inte innebära att du MÅSTE äta något. När man går ner i vikt äter man ju mindre än kroppen behöver och då är det inte konstigt att man blir sugen. För att klara av sin viktnedgång, gäller det att mobilisera sin vilja för att kunna motstå suget och avstå från att äta något mer än man har planerat för. Visst kan du ta en frukt till lunchen om du planerar in det i ditt totala energiintag, men inte UTÖVER det du hade tänkt äta. Du skriver att du pendlar några hekto upp och ner och det kanske är just för att du unnar dig extra i helgen och sedan småslarvar i veckan. Då hamnar du lätt på jämviktsnivå! Bestäm dig nu för vad du helst vill, och följ sedan ditt beslut! KÄMPA PÅ!!!
Mvh/Marie
Fråga:
Jag undrar om jag äter för mycket frukt? Jag vet ju att frukt innehåller mycket socker och att man bör vara lite försiktig med det. Jag äter ofta kanske 3-4 frukter om dagen… ibland mer, kanske 5,6! Oftast är det apelsiner, päron och äpple. Frukt är både ett smidigt mellanmål, gott i yoghuren – på gröten & så har det blivit ett substitut för godis för min del. När jag blir sugen tar jag en frukt! De gånger som jag ätit utöver den rekommendation jag fick är det ofta att jag tagit en eller flera frukter på kvällen då jag brukar bli sötsugen.
Äter jag för mycket frukt? Vad kan jag ersätta frukt med i sådana fall?
Svar:
Du behöver inte vara oroligt just över frukten. Om du ska äta något utöver den rekommenderade mängden är det nyttigare med frukt än exempelvis godis. Du ska alltså inte ersätta frukten med något annat ur hälsosynpunkt. MEN om du vill gå ner i vikt ska ju energiintaget hållas ner och då spelar det ingen roll vad du äter utöver det rekommenderade – så fort energiintaget blir för högt avstannar viktminskningen oavsett vad du äter. Det enda du i så fall kan ersätta med är vatten eller té ELLER att motionera så mycket extra att du förbrukar mer energi!
Mvh Marie
Fråga:
Hej.
Jag jobbar natt mellan 21:00 till 07:00. Jag arbetar 7 nätter på 3 veckor. Jag har ingen rast på min arbetstid utan får fika när arbetet så tillåter. Hur ska jag lägga upp mina måltider på bästa sätt för att inte gå upp allt för mycket i vikt.
Svar:
Du ska helst äta så lika ditt vanliga dagschema som möjligt. Gärna ordentlig middag på kvällen så att du står dig under natten. Kroppen är inte van vid föda under natten och ämnesomsättningen är då lägre – ungefär som en björn i ide som snålar på energin. Ett lättare mellanmål kan du naturligtvis äta när det finns tid om du är hungrig. Gärna fil/yoghurt med någon frukt. En grov helkornsmacka är också bra eller en soppa om du är frusen. Frukost när du kommer hem och lunch när du vaknar. Dessutom kanske ett mellanmål när det passar – det kan räcka med en frukt!
/Marie
Fråga:
Jag är allergisk mot fisk och skaldjur. Vad kan jag äta i stället? Hur får jag tillräckligt med Omega3?
Svar:
För alla allergiker brukar jag rekommendera att man tittar på allt som man kan äta, istället för att bli hindrad av det man inte bör äta.
Eftersom fisk och skaldjur innehåller mycket proteiner, ska du välja andra livsmedel med högt proteininnehåll. Kyckling, kött, ost, bönor/linser/ärter är sådana livsmedel, men protein finns även i spannmål, bulgur, quinoa osv. Om du är svårt fiskallergisk bör du även vara försiktig med andra animalier där fodret kan innehålla fisk. Kolla därför om du är tveksam. Tidigare var fiskmjöl vanligt i kyckling, men de flesta producenter har tagit bort det. Ät så allsidigt som möjligt och när det gäller Omega3-fettsyror som finns i fet fisk kanske du bör komplettera med ett kosttillskott! Om du vill använda våra middagstips, kan du byta ut de recept som innehåller fisk/skaldjur mot andra recept med ungefär samma energiinnehåll. Kika under fliken ”Recept” och kryssa i rätter som inte innehåller fisk eller skaldjur.
Mvh/Marie