Vill du hålla vikten? Gör så här!
En viktminskningsprocess handlar om så mycket mer än att bara tappa de där extrakilona. Ofta börjar det svåra jobbet efteråt, när man vill hålla den nya vikten.
– Det är extremt vanligt att den som gått ner i vikt lägger på sig igen, vanligare än att man behåller den nya vikten, säger MåBra:s nutritionist Anki Sundin.
Det finns till och med forskning som visar att fem år efter en viktnedgång är det bara fem procent som lyckats behålla sin nya vikt.
Lite deppig fakta kanske, men det finns saker att göra för att undvika viktuppgången.
Läs också: Okända kryddan som kan maxa din förbränning
– Mycket handlar om att man inte lyckats få in nya, hållbara rutiner – och därför faller man tillbaka i gamla mönster. Sedan tror jag att många har en uppfattning om att en diet bara är till för att följas under en begränsad period och att det bara är att äta som vanligt därefter. Men man behöver hitta ett sätt som ger bra och långsiktiga matvanor.
Hur får man då hållbara rutiner? Enligt Anki är det viktigt att göra det enkelt för sig.
– Min erfarenhet säger att många går ner i vikt med en alltför svår kost, som skiljer sig för mycket från hur man normalt äter. Det blir för komplicerat och svårt att hålla på lång sikt. Det här finns det till och med forskning på, säger hon.
Att hoppa på trendiga dieter och andra quick fix-metoder är därför ingen bra idé, menar hon.
– Ett optimalt upplägg är i stället att bygga upp sin kost så nära den vardag man lever i. I grund och botten handlar det om att se över sitt totala kaloriintag. Ta framför allt bort all onödig mat, såsom fika, snacks, vin och ost, sådant du inte äter på grund av hunger. Det är i första hand inte den bra, näringsrika maten vi går upp i vikt av, utan den här övriga delen. Den ger onödiga kalorier.
Läs också: Fettbrännardieten: Minska 5 kilo på 2 veckor!
En annan viktig del är den mentala biten. Du kan tappa hur mycket som helst i vikt, men om du inte kommit till rätta med orsaken till varför du en gång i tiden blev överviktig är det svårt att hålla vikten.
– Här har vi nästan den viktigaste nyckeln. Kan du inte kontrollera ditt beteende är det oerhört svårt att få hållbarhet. Försök därför kartlägga ditt beteende, varför och när äter du? Är det när du är sugen, ledsen, ensam eller blir bjuden på fest? Vilka är dina fällor och hur kan du undvika dem?, säger Anki.
Men hon poängterar också att det är viktigt att inte bara fokusera på problemen, utan att även se till det positiva. Kroppen är mer tillåtande än man kan tro.
– Det är viktigt att inte ge upp. Jag har mött många som säger att en hel dag är förstörd om man exempelvis äter en kaka till kaffet. Då kan man lika gärna hoppa över kvällens inplanerade träning och äta en pizza i stället. Men det är bara att fortsätta som planerat även om du ätit en kaka. Likaså är inte en hel diet eller viktnedgång förstörd bara för att du haft ett par dåliga dagar och kanske gått upp ett kilo. Det är bara att ta nya tag och gå tillbaka till de gamla vanorna.
En vanlig uppfattning är att man kan ”banta sönder” sin ämnesomsättning och därför få det svårare att gå ner i vikt – något som bekräftades i en mycket uppmärksammad studie som gjordes på några deltagare i det amerikanska tv-programmet Biggest Loser.
Läs också: De vetenskapliga sätten att gå ner i vikt
Där tappade deltagarna hundratals kilo tillsammans – men efter programmet gick i princip alla upp i vikt igen. Efter ett par år var flera av dem tillbaka på den vikt de hade före programmet. Det här berodde på att deras ämnesomsättning hade blivit avsevärt långsammare, vilket är helt normalt – men i deras fall återhämtade den sig aldrig.
– Kroppen är tyvärr så orättvis att den som har gått upp och ner mycket i vikt, det vi kallar för jojo-bantning, har en ämnesomsättning som är lite skörare. Dessa personer kan dessvärre inte ta ut svängarna, utan måste hålla nere på kalorierna. Men i normalfallet återhämtar den sig relativt bra även om den kanske inte blir precis som tidigare, så ju snabbare man kommer ur jojobantandet, desto bättre. Så jag skulle säga att det aldrig är för sent att hitta en hållbar vikt, säger Anki.
Foto: Thinkstock