Meny
recept
artiklar
Annons

Dina hudeksem kan vara glutenallergi

Annons

Det är inte bara magen som protesterar vid glutenintolerans, kliande utslag kan vara ett tecken på samma födoämnesallergi.

Återkommande hudutslag kan vara tecken på glutenallergi.

Celiaki, eller glutenallergi,  innebär att kroppen är överkänslig mot proteinet gluten. Gluten finns i råg, vete och korn och livsmedel som innehåller dessa sädesslag ger personer med glutenintolerans magbesvär. Men glutenallergi kan också visa sig i form av hudeksem, något som forskare benämner hudceliaki.

Sjukdomen påminner om herpes, med små blåsor som lätt spricker när man kliar på dem. Utslagen kan blossa upp överallt på kroppen, men är vanligast på armbågar, knän och i ryggslutet. Eksemet svider och kliar och leder till kraftigt obehag för den som drabbas.

Hudceliaki förekommer främst hos vuxna, eftersom sjukdomen tar lång tid att utveckla. Länder där gluten är vanligt förekommande i kosten har fler fall av sjukdomen,  diagnosen är vanligare i Sverige och Finland än i exempelvis Japan.

Ta kontakt med läkare om du misstänker att du är drabbad, ett enkelt prov kan visa om du är glutenallergisk.

Källa: Astma- och Allergiförbundet

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

Annons

Annons
  • SB

    Hej!
    Jag är både gluten och laktosintolerant, har varit det i snart 10 år. Trots sträng diet, har jag fått konstiga kliande, vattniga blåsor bakom mina öron. Började i mitten av Maj. Har varit hos två läkare, av ena fick jag salvor. Var hos denna läkaren minst 5 ggr men denna kan inte komma fram till vad det kan vara. Den andra läkaren fick jag två omgångar med Penicillin, Dalacin or nu senast Heracilin 1g. Fortfarande har jag blåsorna kvar, kliar jätte mycket, vätskar och sen bildas det skorpar:( Så mitt besvär kan inte vara ngt med Gluten att göra. Undrar om någon känner igen detta? Väntar på ett svar från öron, näs och hals för undersökning, men tyvärr är det en lång väntetid.
    Från….Ledsen och förtvivlad

Visa alla kommentarer
Annons
Nytt om Medicin

Annons

Annons