Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor Så fungerar dopamin ADHD Om MåBra

Ducka för bitterheten - och må bättre!

21 nov, 2015
Att fastna i bitterhet är lika farligt som att röka, visar forskningen. MåBra:s psykolog lär dig hur du i stället accepterar läget – och går vidare som en vinnare.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Bitterheten kan slå klorna i dig genom en plötslig händelse som du upplever som mycket negativ och samtidigt orättvis. Det kan vara att du förlorar jobbet efter lång och trogen tjänst, blir lurad på pengar av en nära vän, eller blir övergiven av din man efter en otrohet.

Om du fastnar i känslan att du är maktlös, inte kan lita på någon och har hela världen emot dig – då kan du drabbas av bitterhetssyndrom. Det är ett psykiskt tillstånd som till och med kan göra dig fysiskt sjuk.

Bitterhet byggs upp långsamt när man inte kommer över känslan att ha blivit orättvist behandlad. I stället för att försöka bearbeta förlusten blir man hatisk och uppgiven. Man ser inte att man själv och ingen annan har nyckeln till förändring. Och faktum är att man kan få betala ett högt pris, inte bara för känslomässig instabilitet och vredesutbrott – utan också för allvarliga fysiologiska förändringar som sämre immunförsvar och ämnesomsättning, sömnrubbningar och hjärtbesvär.

Annons

Hjärtbesvär av bitterhet

I boken Embitterment: Societal, psychological and clinical perspectives (Bitterhet: sociala, fysiologiska och kliniska perspektiv) menar flera internationellt framstående forskare i psykiatri att det behövs en ny diagnos för att beskriva personer som inte kan förlåta andras kränkningar, nämligen PTED (bitterhetssyndrom).

Bland annat berättas historien om Kevin, en ung socialarbetare i Philadelphia, USA, som utsattes för långvarig rasistisk mobbning på sitt college. Kevin drabbades panikattacker och sömnsvårigheter och blev så dålig att han togs in på sjukhus. Vid undersökningen konstaterades att han hade oregelbunden hjärtrytm och förstorad hjärtmuskel. Händelsen väckte uppmärksamhet på hans collage och trakasserierna upphörde. Så småningom kunde Kevin, som nu är helt frisk, förlåta sina plågoandar.

– Om jag inte förlåtit dem hade jag dött, säger han i dag.

Författarna visar hur långvarig bitterhet kan leda till fysisk sjukdom. Hormoner och immunförsvar påverkas, blodtrycket stiger, hjärtfrekvensen och risken för hjärtsjukdomar ökar. Den som har en negativ känsla emot någon blir instinktivt förberedd på strid, vilket höjer blodtrycket. Kroppens självförsvarssystem går i gång på faror och hot.

Annons

– Att ständigt vara stridsberedd och ha förhöjt blodtryck är en stor påfrestning på kroppen Det är helt klart att negativa mentala tillstånd ger hjärtproblem fullt jämförbara med rökning, menar psykiatern Charles Raison vid Emory University School of Medicine in Atlanta, USA.

Raisons forskning handlar just om hur den psykiska hälsan samspelar med kroppen.

Bästa hämnden – att må bra

Hämnd och skadeglädje är vanliga men övergående reaktioner när man blir besviken och förlorar fotfästet i tillvaron. Men den som förblir bitter fastnar i ett negativt mönster och tänker: ”Typiskt att det drabbar just mig!”, ”Jag träffar alltid elaka typer.

– Den som är bitter är övertygad om att hon inte kan förändra något. Hon ältar det som hänt och kommer inte vidare. Dessutom finns hämndkänslorna där, säger MåBra:s KBT-psykolog Kerstin Hellström.

Alla människor drabbas av oförutsedda händelser under livets lopp. Plötsligt kan något dramatiskt hända och livet ställas på ända.

Annons

– Alla stora förändringar är inte av ondo. Det visar sig rätt ofta att den bedragna, avskedade eller lurade tvingas in i nya sammanhang som gör livet rikare än tidigare. Och det finns mycket man kan göra för att slippa fastna i bitterhet och hitta nya perspektiv, säger Kerstin Hellström.

Psykologens råd när det känns bittert

Acceptera – och gå vidare
Försök acceptera det som hänt. Du kan inte påverka det förflutna.  Ändra fokus om det som drabbat dig fortsätter att få dig att må dåligt. Bästa sättet att ”hämnas” är att må bra.

Älta inte!
Prata inte ständigt om det. Väninnorna kan du prata med om annat. Men älta inte gamla oförrätter så att du fastnar i negativa tankemönster.

Gör andra saker
Bryt vanor och rutiner. Möblera om, gå en annan väg till jobbet, pröva en ny klädstil. Försätt dig i nya situationer, sök upp nya platser. Hitta nya sammanhang, lär känna andra människor. Ta upp en gammal hobby. Gå med i en förening.

Annons

Städa bort det gamla
Släng din ex-mans kaffekopp. Sälj kristallvasen du fick av arbetskamraterna. Allt som påminner om dem som svikit eller lurats ska bort.

Belöna dig själv
Hitta på ett belöningssystem: köp en blombukett, njut av en spa-weekend, köp ett par snygga skor – efter en vecka eller en månad på rätt väg.

Sök hjälp

Har du ändå svårt att släppa tanken på hur orättvist du blivit behandlad – sök hjälp. KBT-terapi har bevisad effekt mot posttraumatisk stress, sannolikt också mot bitterhetssyndrom.

Källa: MåBra:s KBT-psykolog Kerstin Hellström.

AV: Yvonne Neander

BILD: Thinkstock

Annons