Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Kan man dricka för mycket vatten? Här är 4 tecken på vattenförgiftning

09 jun, 2020
author Vivvi Alström
Vivvi Alström
Kan man dricka för mycket vatten?
Brukar du klunka i dig extra vatten på sommaren trots att du inte är törstig? Då finns det en risk att du dricker för mycket vatten, snarare än för lite, menar forskare.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

”Drick minst åtta glas vatten om dagen.” ”Vatten renar kroppen och ger klar hud”. ”Drick extra mycket på varma dagar och drick ännu mer om du motionerar”. Påståendena är många. Men stämmer de? Sanningen är att det inte finns något tvärsäkert mått på hur mycket en normal, frisk person behöver dricka varje dag.

Dricka för mycket vatten - det säger experten om fenomenet

– Jag tror att fler riskerar att dricka sig sjuka än att dricka sig friska. Det är minst lika illa att dricka för mycket som att dricka för lite, säger Bengt Fagrell, professor emeritus i medicin på Karolinska institutet i Solna.

Vem minns inte larmet om att unga kvinnor dricker sig inkontinenta? För några år sedan slog svenska gynekologer larm om att unga kvinnor inte kunde hålla tätt för att de drack så mycket vatten. Det är dock bara ett av flera exempel på vad ”vätskehysterin”, som Bengt Fagrell kallar det, kan leda till.

Vätskehysteri

Vid prover på maratonlöpare i USA har man sett att drygt 16 procent druckit så mycket vatten att de drabbats av tillståndet hyponatremi. Det innebär att balansen av natrium i kroppen rubbas så mycket att man kan bli allvarligt sjuk och i värsta fall avlida. Även vid evenemang som maratonspinning har utövare blivit sjuka av vatten i för stora mängder.

Annons

Som alltid är lagom bäst. Men vad är egentligen lagom?

– Drick när du är törstig. Mer vätska behövs inte i normala situationer, säger Bengt Fagrell.

Att alltid ha med sig en vattenflaska att sippa ur är onödigt i vårt klimat. Det räcker för det mesta att man litar på sin kropp: När den säger att du är törstig, drick vatten. Är det väldigt varmt eller om du motionerar en längre tid kan du öka vätskeintaget, men med måtta.

– Vid hård träning, till exempel triathlon och maratonlöpning, behöver man givetvis dricka mer eftersom hård fysisk aktivitet ”stör” törstsignalen, säger Bengt Fagrell.

Men inte ens i de här extrema situationerna kan kroppen tillgodogöra sig mer än en liter vätska per timme.

– Ska man jogga en mil finns det ingen anledning att dricka mer än vanligt om man inte känner sig törstig.

Bengt Fagrell ger inte heller mycket för påståendet att man blir snygg i hyn av mycket vatten eller att det renar kroppen:

Annons

– Det finns inget vetenskapligt belägg för detta.

Vad händer om man dricker för mycket vatten? Här är tecknen!

Karolinska Institutet menar att när vi får i oss för mycket vatten så kan vi drabbas av obalanser i nivåerna av salter och mineraler vilket påverkar vårt blodtryck. Vanligaste tillståndet som drabbar den som dricker för mycket är vattenförgiftning.

Symtomen på lindrig vattenförgiftning är:

  • Illamående
  • Trötthet
  • Muskelsvaghet
  • I svåra fall kan man även bli förvirrad och kräkas och få kramper och svullnad i inre organ.

Så säger Livsmedelsverket:

”Vi behöver dricka minst 1,5 liter vätska per dag, utöver det vi får i oss via maten.” Det är Livsmedelverkets rekommendation. Bengt Fagrell håller inte med:

– Det dagliga vätskebehovet beror på en mängd faktorer som ålder, aktivitet, temperatur med mera. Utöver den vätska man får i sig via maten behöver man bara dricka när man är törstig, säger han.

Irène Mattisson, nutritionist vid Livsmedelsverket, håller med om att man behöver se över rekommendationen.

– Behovet av vätska varierar med vikt, ålder, hur mycket man svettas och om man har diarré. Det här är en ungefärlig rekommendation, en del behöver mer, andra mindre, säger hon.

Gör ingenting i 20 sekunderBrand logo
Gör ingenting i 20 sekunder
Annons