4 vanliga fotfiender - så undviker du dem
4 varv runt jorden. Så långt promenerar vi i genomsnitt under vår livstid – inte undra på att fötterna behöver ses över då och då!
75 procent av svenska befolkningen kommer att få problem med sina fötter någon gång under livet, och det är fyra gånger vanligare med fotproblem bland kvinnor.
Många tror att skorna ligger bakom fottrubbel, men det är inte hela sanningen menar Paul Ackerman, docent och specialist i ortopedisk kirurgi på Karolinska universitetssjukhuset.
Nya rön visar nämligen att det inte är skorna som orsakar ”kärringknölen” hallux valgus. En åkomma som kännetecknas av öm framfot, ont i knölen vid roten av stortån och en stortå som börjat vinklas in mot övriga tår. Problemet är vanligt, det drabbar en fjärdedel av svenskar mellan 18 och 65 år. Vanligast är det hos kvinnor, något som fått forskare att fundera på om det är trånga skor som orsakar problemet. Men hallux valgus är inget straff för att man valt att klämma ner fötterna i snygga pumps eller stövlar.
– Du får inte hallux valgus av att gå i trånga skor, vad forskning visar hittills är att det med största sannolikhet är en genetisk åkomma och att belastning inte har så stor betydelse, säger Paul Ackermann.
Däremot kan ”fel” skor trigga i gång problemet och kanske skynda på händelseförloppet.
– Har du väl börjat få det här problemet kommer det stegvis att försämras, oavsett vad du har på fötterna. Men fotriktiga skor kan fördröja förloppet. Hur bra du tar hand om dina fötter har också betydelse här.
Att motionera regelbundet, ha koll på vikt och blodsocker samt att ofta byta skor och anpassa dem efter väder, aktiviteter och fötter är doktor Paul Ackermanns råd till dig som vill ta hand om dina fötter på bästa sätt.
4 fotfiender
Har du ont i fötterna i mer än ett par veckor är det dags att gå till läkare. Diabetes, ledgångsreumatism och andra sjukdomar kan visa sig i fötterna först. Här är några av de vanligaste åkommorna som gör fötterna ömma:
Hallux valgus
Stortån vinklas in mot de andra tårna och du kan få en öm knöl på sidan av foten. Besvären ökar gradvis. Får du mycket ont och/eller svårt att hitta skor kan du behöva operera, det görs vanligtvis under lokalbedövning och med 3–6 veckors sjukskrivning efteråt.
Hammartå
Kan bli en följd av hallux valgus. När stortån trycker på tårna bredvid kan de mindre tårna kröka sig och ta form av en hammare, det ömmar och gör ont. Och där tårna kröker sig kan man få förhårdnader eller sår. Hammartå kan också bero på reumatisk eller neurologisk sjukdom.
Hälsporre
Ger dig värk under hälen. En stötdämpande fettkudde under fotsulan krymper och när sulan överbelastas gör det ont. Här kan det hjälpa att stretcha vaden, och att alltid värma upp och sträcka ut innan du motionerar. Ofta läker sporren av sig själv på 6–9 månader.
Förhårdnader och liktornar
Om det blir tryck eller belastning på delar av foten blir huden tjockare där, du har fått en förhårdnad. Om förhårdnaden sitter kvar byggs huden på ännu mer och pressas in som en tagg i foten och i värsta fall klämma åt en nerv. Fotbad och fotvård hjälper, men du kan behöva gå till en fotterapeut för att bli av med den.