SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Barn utan solglasögon riskerar gråstarr

12 jul, 2017 
AvCecilia Edström
Det är dags att köpa riktiga solglasögon till barnen. Annars ökar risken för gråstarr senare i livet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Föräldrar som smörjer in sina barn och toppar det med en solhatt är vanligt förekommande sommartid. Men det är en sak som man i många fall missar – solglasögon. Kanske tänker man att hatten ska ge ögonen ett fullgott skydd, men så är inte fallet.

Per Söderberg som är professor i ögonsjukdomar vid Uppsala universitet säger till netdoktor.se att det är rimligt att gå ut med att man bör skydda barn med solglasögon.

– Unga individer är känsligare för att utveckla gråstarr efter exponering för UV-strålar. Den unga linsen är mycket mer biologiskt aktiv, och genomsläppligheten för UV-strålning är större hos unga än hos äldre individer, säger han.

Läs också: Många solglasögon skyddar dåligt mot solen

Det är framförallt viktigt att använda solglasögon vid eller på vatten och snö då solens strålar reflekteras i dessa miljöer. I staden eller ute på gräsmattan är det inte lika noga.

Tänk på detta när du köper solglasögon

  • Kontrollera så att de är CE-märkta (anger att produkten överensstämmer med kraven på säkerhet, hälsa och miljö som ställs inom EES-området).
  • Välj filterkategori 3 eller högre.
  • Stora och tätslutande bågar ger bästa skydd mot solljus från sidorna, nerifrån och uppifrån.

Källa: netdoktor.se och testfakta.se

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

 

Annons