Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Beatrice, 47, fick hemorrojder: "Plötsligt en dag började jag blöda"

03 jun, 2019
author Mikaela Alex
Mikaela Alex
Hemorrojder, rep med Beatrice Hebbel.
Beatrice Hebbel har haft hemorrojder från och till under två decennier. Ibland har det varit så illa att hon knappt kunnat sitta. I dag är det inte längre en stor sak i hennes liv.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Som så många andra drabbade fick Beatrice Hebbel sina hemorrojder efter en graviditet. Hon har tre vuxna barn, Tim, Anton och Isac, och det var efter den sista förlossningen hon fick besvär första gången.

– Jag minns när Isac var fem veckor, då åkte vi till vänner i Kalmar och jag hade ont. Jag hade inte riktigt fått ordning på min mage efter graviditeten så det gjorde ont när jag gick på toaletten och det blödde, säger Beatrice.

Hon har den utvärtes varianten av hemorrojder, vilket innebär att man får utbuktningar, som bråck, runt analöppningen och dessa kan gå sönder och blöda.

Beatrice pratar öppet om sina besvär. Att det skulle vara pinsamt eller obehagligt att berätta tycker hon inte, men hon förstår att många känner så. Det är en del av kroppen som vi inte pratar om och Beatrice fick ingen information under sina graviditeter om att det ens kunde uppstå, trots att hemorrojder ändå är ganska vanligt i samband med graviditet.

Annons

– Jag hade jobbat inom vården så jag visste redan från början vad det var, men känner man inte till det och det helt plötsligt börjar blöda från rumpan så är det klart att man blir orolig.

– Men man måste söka hjälp. Det är inte pinsamt, läkarna har sett det där massor av gånger, tillägger hon.

Fick hjälp av gummiband mor hemorrojder

Den där första gången självläkte hemorrojderna och Beatrice fick också ordning på magen. Hon tänkte på vad hon åt och drack så att hon inte blev trög i magen, eftersom det kunde trigga i gång hemorrojderna igen.

– När jag hade dem och behövde gå på toaletten såg jag alltid till att ha tillgång till antingen dusch eller rinnande vatten för att jag skulle kunna torka mig med blött papper så det blev helt rent efteråt. Det kunde göra ont att torka sig och då kunde de också gå sönder. Då sved det, så det var inte så trevligt, men det var inte jätteilla den gången.

Andra gången var det desto värre. Då jobbade Beatrice på förskola. Det är ett rörligt jobb där man bland annat sitter på huk och hjälper barn på och av med kläder och är ute i naturen och går och klättrar. En dag så gick det inte längre.

– Jag blev helt orörlig och att sitta var hemskt, till slut så bokade jag tid på vårdcentralen.

Beatrice Hebbel om hemorrojder.
Beatrice motverkar trög mage genom att löpträna och tänka på vad hon äter.

Väl där diskuterade hon behandling med sin läkare och han föreslog en gummibandsligering. Det innebär att man helt enkelt sätter ett gummiband runt hemorrojderna och stryper blodtillförseln. Då självdör de och trillar av.

Annons

– Det krävdes ingen bedövning och det gjorde inte ont, men det var obehagligt när han satte dit gummibanden. Det kändes som om jag fick ett starkt tryck neråt. Men det fungerade och de trillade av som de skulle. Så här i efterhand var det en rätt enkel behandling.

Salvan fungerade mot hemorrojderna

Hon hade önskat och trott att besvären aldrig skulle komma tillbaka, men det gjorde de efter några år.

– Tredje gången var när jag och min man Roger var på semester i Spanien i höstas och det var ju lite knöligt att få det då, med sandstrand, bad och bikini. Men jag googlade vad åkomman heter på spanska och gick till ett apotek. Utomlands brukar de ofta ha starkare grejer än hemma så jag tänkte att det här kommer att lösa sig direkt.

Men salvan hon köpte hjälpte inte alls. I stället blödde hon lite och fick hålla järnkoll på att det inte syntes när hon hade badkläder på sig. Väl hemma i Södertälje köpte hon en svensk salva, Xyloproct, som tack och lov fungerade.

Annons

Motion är viktigt för att förebygga och Beatrice både löptränar och går på gym. Hon tänker på vad hon äter så att hon inte blir hård i magen eftersom just tryck neråt kan utlösa besvären igen.

Hon och Roger är gärna ute flera veckor i sin båt på somrarna och då är hon förberedd.

– Ibland känner jag hur det pirrar till där nere och då måste jag röra på mig så att jag får i gång blodcirkulationen. Jag har alltid med mig salva, den hjälper jättebra.

Beatrice Hebbel om sina hemorrojder.
Att tänka på motion och kost hjälper Beatrice att hålla hemorrojderna borta.

Beatrice Hebbel

Ålder: 47 år.

Bor: Södertälje.

Familj: Man och tre vuxna barn.

Tänk på det här!

  • Sitt inte för länge på toaletten. Vi har fått lära oss att sitta och ta det lugnt, men det är inte bra för hemorrojderna. Tyngden från hela kroppen hamnar ner i rumpan och det gör att hemorrojderna kan börja bukta.
  • Krysta inte! Du ska inte behöva pressa ut avföringen, det ska gå snabbt och smidigt att gå på toaletten. Återigen, trycket är inte bra för hemorrojder.
  • Ät bulkmedel! Inolaxol, Vi-Siblin och Lunelax finns receptfritt på apotek. Det gör avföringen smidig och enklare att få ut. Du slipper krysta.
  • Tryck tillbaka! Om du har en tendens till eller haft hemorrojder så ta som vana att efter du torkat dig trycka upp mot analen med toalettpapper i handen. Då trycker du tillbaka det som kan bli hemorrojder.
  • Hemorrojder finns i olika varianter, inre och yttre, och i olika svårighetsgrad. De är enkla att behandla, bara man vågar söka hjälp!

Viktigt våga söka hjälp!

Bodil Landelius är specialistläkare i kirurgi på Aleris husläkarmottagning i Täby. Hon kämpar för att patienter ska våga prata om sina hemorrojder. För nästan alla får någon gång detta besvär – som är lätt att åtgärda om man söker hjälp.

Annons

Vissa får den enklare varianten som inte känns så mycket. Den behandlas med stolpiller och salva. Andra får riktigt stora utbuktningar som kan göra extremt ont.

– Det kan börja blöda och svida. Så fort man ser att det börjar blöda ska man ta kontakt med sjukvården. Många drar sig för att gå till läkare för att det är pinsamt, men för oss är det inte det. Det är jättevanligt! Och det är så enkelt att få hjälp.

När patienterna kommer till Bodil så undersöker hon hela ändtarmen för att försäkra sig om att det inte finns några tumörer där. Sitter hemorrojderna i ändtarmen, alltså inre hemorrojder, så kan man spruta in en vätska som får dem att dra ihop sig. Eftersom man inte har någon känsel på insidan av tarmen så är det helt smärtfritt. Man kan också snörpa åt dem med ett gummiband som gör att hemorrojderna dör och trillar av.

– Sedan ger jag det viktigaste rådet av alla: Ät bulkmedel. Det gör att avföringen blir smidigare och att du inte behöver krysta när du sitter på toaletten, vilket gör att hemorrojderna håller sig tillbaka. Bulkmedel finns på apotek och är helt ofarligt. Det är inte gott, men det är väldigt bra.

Annons

För större yttre hemorrojder kan det krävas operation och då skär man bort hudflikarna som buktat ut.

– Det gör ont efteråt, eftersom vi är så känsliga på utsidan av slutmuskeln.

I två veckor har man ont och har svårt att sitta, men trots det är alla som gjort operationen så glada att de gjort det, för det är så skönt att slippa själva hemorrojderna, säger Bodil Landelius.

Det här är hemorrojder

Om du är trög i magen och får krysta ordentligt när du är på toaletten kan blodkärlen svullna och börja bukta ut – och det är det som kallas hemorrojder. De inre varianterna sitter i ändtarmen och kan klia, blöda och vätska sig. De yttre är hudflikar som tänjts ut och sitter utanför analöppningen och det kan göra väldigt ont.

Vem drabbas?

Alla kan få hemorrojder, både män och kvinnor. Oftast beror det på att man är trög i magen och trycker på för hårt när man går på toaletten. Besvären kan uppstå efter graviditet men beror inte på graviditeten i sig utan ofta på att magen inte fungerar optimalt och att avföringen blir hård.

Att äta fibrer och bulkmedel hjälper. Även motion är bra och får tarmarna att röra på sig och arbeta ordentligt.

På apoteket finns flera olika salvor som du kan prova, till exempel Scheriproct, AC3 Comfort gel och Xyloproct som ger lindring och läker.

Av: Jessika Devert Foto: Stefan Nilsson

Annons