HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Kallbad: Det händer i kroppen när du vinterbadar

16 mar, 2024 
Cecilia Hahne Hilgers
Till vänster en kvinna som badar omgärdad av snö och till höger Fredrik Ny­ström, professor i internmedicin vid Linköpings universitet.
Varför vill så många vinterbada? Att alla vill hoppa i det iskalla vattnet är nog överdrivet. Men väldigt många hakar på kallbads-trenden. "Att frysa litegrann är bra för hälsan", säger professorn. Men för några passar det inte alls.
Annons
5 myter om kroppen – som vi avfärdar här och nuBrand logo
5 myter om kroppen – som vi avfärdar här och nu

Är ditt Instagramflöde också fullt av bilder på folk som tar ett iskallt dopp? Kalla bad har minst sagt blivit populärt. Bevis på det delas flitigt i sociala medier, där vi ser glada människor i yllemössor och badkläder som hävdar att "badare är gladare" eller att "du ångrar aldrig ett bad".

Att det ska vara bra för hälsan är däremot inget forskarna kunnat enas om. Nyligen gjordes en sammanställning på olika studier kring kallbadens effekt på blodtryck, koncentrations­förmåga, ut­hållighet med mera. Enligt studien saknas bevis på hälsoeffekter. Andra forskare menar att fler, större studier behövs för att kunna spika det.

– Ur min synvinkel känns det naturligt att allt fler människor börjar begripa att det är bra att frysa lite. Kylan aktiverar den bruna fettväven i kroppen som håller dig varm, säger Fredrik Ny­ström, professor i internmedicin vid Linköpings universitet.

Annons

Kyla aktiverar det bruna fettet

Fredrik Nyström har bland annat forskat kring hur kyla påverkar vår ämnesomsättning. När vi fryser, som vid ett kallbad, aktiveras den bruna fettväven som finns i kroppen på bara några sekunder. Det bruna fettet producerar värme, genom att förbränna fett och socker. När vävnaden aktiveras ökar med andra ord förbränningen.

Som nyfödda har vi en ganska stor mängd brunt fett som hjälper till att hålla oss varma, men det här fettet minskar ju äldre vi blir. Som vuxna har vi istället en större mängd av det vita fettet, som bara lagrar energi men inte kan förbränna den.

– Alla hälsoeffekter från kyla hänger ihop med den bruna fettväven och den metabola effekten från den. När ämnesomsättningen i kroppen ökar förbränns det vita fettet och du får lägre blodsocker, eftersom den bruna fettväven suger i sig fettsyror och socker, säger Fredrik Nyström.

Då ska du undvika kallbad

Om du har högt blodtryck eller hjärtsjukdom ska du vara försiktig med kyla. Kärlen drar ihop sig av kylan, vilket ökar blodtrycket och påfrestningen på hjärtat. Bada inte kallt utan att ha rådfrågat läkare!

Annons

Bättre förmåga att hålla värmen

Så fort du hoppar ner i det kalla vattnet får kroppen en riktig köldchock som utlöser stresshormoner som adrenalin, noradrenalin och kortisol. Blodkärlen drar ihop sig och blodtrycket stiger tillfälligt. Den snabba adrenalinkicken kan, utöver att ge en känsla av välbefinnande, verka smärtlindrande. Vi får ett påslag av endorfin och dopamin, som bland annat ger må bra-känslor.

Genom att regelbundet utsätta oss för kyla menar Fredrik Nyström att vi kan lära kroppen att själv alstra värme och öka ämnesomsättningen.

– Vi är byggda för att bemöta svår kyla och värme. Varför inte träna upp vår tolerans för det, precis som vi tränar de flesta andra förmågor? säger han.

Stressen kan bli för stor

Men det finns undantag. Har du okontrollerad hjärtsjukdom, som till exempel hjärtsvikt eller kärlkramp, ska du undvika att utsätta din kropp för stressen det innebär att plötsligt få en köldknäpp.

Annons

Och som med det mesta gäller det att lyssna på din kropp. Har du inte badat kallt förut är det bra att vänja sig stegvis.

– Ett par sekunder kan räcka första doppet och sedan kan du träna upp toleransen. Ju kallare vattnet är, desto kortare tid för att få effekt! säger Fredrik Nyström.

Vad säger forskningen?

Det finns för få, och för små, vetenskapliga studier för att slå fast vilka hälsoeffekter vinterbad faktiskt ger. Men inbitna kallbadare vittnar om att de upplever fördelar som minskad stress, smärtlindring och bättre sömn.

Skönare bad med rätt andning

Med hjälp av sin andning kan man göra kallbaden behagligare. Det finns flera olika andningstekniker, en del mer avancerade än andra. Som till exempel Tummo-andningen, en extrem teknik som utvecklats av tibetanska munkar och som en del vinterbadare använder för att göra kroppen bättre på att alstra värme.

Men man behöver inte göra det så komplicerat, bara genom att andas kontrollerat och lugnt kan man få en tydlig effekt. Här kommer några tips, hämtade ur boken Vinterbad av Lisa Bjerre, Heli Björkman och Ulf Huett (Ordfront förlag).

Annons

1. Tänk på andningen innan doppet

Visualisera badet och hur du andas genom kylan, det ökar din möjlighet att behålla kontrollen när du väl är i vattnet. Andas djupt med diafragman – in genom näsan och ut genom munnen. Försök göra utandningen så lång som möjligt.

Ett tips för att förlänga utandningen är att göra ett väsande ljud, hålla emot med läpparna eller göra ett ”ohm”-ljud, som man gör i yoga.

2. Djupandas hela vägen ner i vattnet

Andas in ett djupt andetag när du står på stegen. Andas ut, långsamt och kontrollerat, samtidigt som du tar ett kliv ner i vattnet. Andas in och när du tar nästa steg ner i vattnet andas du ut långsamt igen.

3. Behåll kontrollen i kylan

Det är lätt hänt att börja andas snabb och ytligt när du sänker ner hela kroppen i vattnet. Fokusera på att fortsätta med din djupandning tills du känner att du har kontroll. Istället för att rikta tankarna mot hur kallt det känns kan du försöka fokusera på omgivningen och ta in naturen omkring dig.

Säkra doppen

  • Bada aldrig ensam. Ta med en kompis till bryggan så att ni kan ha koll på ­varandra.
  • Bada i dagsljus. När det är mörkt ute är det mörkt i vattnet och sämre sikt.
  • Bada där du bottnar eller vid en brygga med stege. Så att du lätt kan ta dig ned i och upp ur vattnet.
  • Vänj kroppen. Kallbada regelbundet ett par dagar i veckan för att ­acklimatisera kroppen.
  • Håll huvudet varmt! Doppa inte huvudet om du inte är en van badare. Men låt gärna hela kroppen, upp till nacken, omges av vattnet för att få igång kroppens värmealstring.
  • Pressa dig inte. Stanna i så länge så att du får ­kontroll på andningen, ett par minuter räcker.
  • Bada nykter. Bada aldrig om du har druckit alkohol.
  • Var beredd. Installera 112-appen på din mobil – om olyckan skulle vara framme.Testa i duschen! Om du inte provat kallbad tidigare kan du börja med att duscha kallt hemma.

Foto: Shutterstock/TT

Annons