HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Sanne Salomonsens väg tillbaka efter blodproppen: ”Kunde inte sjunga”

11 aug, 2023 
Sanne Salomonsen med en blomsterkrans på huvudet
Det var under ett träningspass som Sanne Salomonsen plötsligt drabbades av en blodpropp i hjärnan. I sitt Sommar i P1 berättar artisten om det chockartade ögonblicket, om förlamningen och vägen tillbaka mot tillfrisknande.
Annons

Danska artisten Sanne Salomonsen, 67, inledde karriären tidigt och har medverkat i diverse musikaler och bandkonstellationer, men det var 1988 hon fick sitt stora genombrott med hiten Den jeg elsker.

Tecken på att du har en blodpropp (MÅBRA)Brand logo
Tecken på att du har en blodpropp (MÅBRA)

I sitt Sommar i P1 berättar artisten om när hon drabbades av en blodpropp som vände upp och ner på hela tillvaron.

Drabbades av en blodpropp i hjärnan

2006 befann sig Sanne Salomonsen hemma och tränade med en vän. Men plötsligt kändes hennes armar ”konstiga”, som att de somnade, beskriver artisten. Hon satte sig ner och drack vatten.

– Men jag fick vattnet i fel strupe och hostade till, och där började min förlamning. Det kändes som att jag satt i en ostkupa. Nästa minne jag har är att det står två ambulanspersonal i mitt kök som undrar vilket sjukhus de ska köra mig till, berättar hon i Sommar i P1.

Annons

Sanne berättar vidare hur hon varken kunde tänka eller svara när ambulanspersonalen pratade med henne.

– I två dygn låg jag på intensiven. Jag var vid medvetandet, men på ett märkligt sätt. Det var ingen smärta, det kändes som en huvudvärk. Jag hade tidigare, utan att veta om det, haft en blodkärlsprängning på insidan av min halspulsåderns högra sida. När den började läka bilades ett sår, och när pulsen steg under min träning lossnade sårskorpan sig och flyttades upp i min hjärna, säger artisten i programmet.

Känslosamma ögonblicket med sonen

På sjukhuset besökte sonen Victor-Ray henne, ett ögonblick Sanne aldrig glömmer.

– Vi tittar varandra i ögonen, han ser på mig, och jag vet inte om jag ska överleva.

”Kunde inte sjunga”

Vägen mot tillfrisknande har varit lång. Men siktet har hela tiden varit inställt på att bli bra.

– I början var jag förlamad och kunde varken använda min vänstra arm eller mitt vänstra ben. Jag var livrädd, så klart. Men konstigt nog trodde jag aldrig att jag skulle hamna i rullstol som ofta händer. Jag tänkte aldrig så.

Annons

Efter en och en halv månad fick Sanne lämna sjukhuset och fortsätta sin rehabilitering hemma varvat med sjukhusbesök. Rollatorn blev så småningom kryckor, och kryckor blev senare käpp, berättar hon.

– Men jag kunde inte sjunga, det gick inte. Jag kunde inte hålla tonen. Då blev jag skitskraj. Och det tog faktiskt flera år innan jag kunde kontrollera min röst igen. I dag kan jag äntligen hålla tonen som jag kunde förut. Jag har fått hitta på ett nytt sätt att sjunga, så att min hjärna och kropp kan kommunicera.

Sanne Salomonsen
Sanne Salomonsen ställde sig på scenen igen 2010. Här är från i somras med mikrofonen stadigt i sin vänstra hand.
Foto: Helle Arensbak.

Ställde sig på scen igen 2010

Sanne Salomonsen visualiserade sig att en dag stå på scenen och sjunga igen: ”Jag kan, jag ska, jag vill hålla min mikrofon i min vänstra hand igen”, tänkte hon på sjukhuset.

Tack vare träning, den enorma kärleken till sin son och ett jävlar anamma lyckades Sanne sakta men säkert återfå balansen mer och mer. 2010 var artisten tillbaka på scenen – ”den största utmaningen i mitt liv”, säger Sanne Salomonsen i sitt Sommar i P1.

Sommar i P1 släpps som podd kl. 07.00 och sänds i P1 kl. 13.00.

Annons