Trött eller värk? Få koll på dina aminosyror!
Aminosyror är livsviktiga. Utan dem skulle vi inte kunna ta upp vitaminer eller mineraler från maten vi äter. Av den anledningen är brist på aminosyror kopplade till en rad hälsobesvär, där allt från hudproblem och försämrad ämnesomsättning till minnesproblem och kroniska inflammationer finns med på listan.
Aminosyrorna behövs för celltillväxten, uppbyggnaden av immunförsvaret och har en utrensande effekt.Varje aminosyra har sin speciella funktion att fylla, och om en saknas kan det påverka hela kroppen. En snäv kosthållning, hårt besprutad mat och stress är faktorer som kan orsaka obalans bland aminosyrorna.
Symtom på brist
Trötthet, blodbrist och minskad muskelstyrka kan tyda på brist. Det kan också försämrad ämnesomsättning, ledvärk, återkommande inflammationer och humörsvängningar. Även dålig hy, håravfall och ett för tidigt åldrande sägs kunna sammankopplas med brist på aminosyror.
Essentiella aminosyror
Kroppen kan själv tillverka aminosyror i hög utsträckning. Det finns dock en grupp, så kallade essentiella aminosyror, som måste tillföras via kost eller tillskott. Här har du hela listan!
Tryptofan
Motverkar rastlöshet och behövs för att sömn och dygnsrytm ska fungera optimalt.
Lysin
Stärker levern och skyddar kroppen mot virusangrepp. Är särskilt effektivt vid herpesinfektioner.
Treonin
Boostar enzymaktiviteten i kroppen och hjälper matsmältningssystemet. Extra viktig för vegetarianer.
Valin
Har en läkande effekt på andra aminosyror, motverkar skador orsakade av alkohol och droger.
Fenylalanin
Har en positiv inverkan på minne och inlärningsförmåga.
Metionin
Binder skadliga tungmetaller och motverkar håravfall. Har en avgiftande effekt.
Här hittar du dem
Kött, fisk, ägg, baljväxter, nötter och mejeriprodukter är naturligt proteinrika livsmedel, och därmed en god källa till aminosyror.
Källor: Femina, Health.com, Wikipedia