"Jag springer för att mitt nya hjärta ska fortsätta slå"
När Emma var 26 år blev hon sjuk i hjärtsvikt. Troligen hade hon då haft sitt hjärtfel sedan födseln. Ändå tog det låg tid innan hon förstod att hon var hjärtsjuk.
– Jag drabbades av en lunginflammation som slog ut mig totalt. Jag blev väldigt trött. Allting gick trögt, på slutet orkade jag knappt duscha. Bara att bädda sängen var ett stort projekt.
Hon trodde att hon fått dålig kondition och att det berodde på att hon varit lat och inte tränat så mycket. Det var först när hon inte längre orkade sätta den ena foten framför den andra som hon förstod att något måste vara fel. När Emma äntligen åkte in till akuten sa läkarna att hennes hjärta bara var timmar från att stanna. De berättade att hon måste ha varit hjärtsjuk i flera år och plötsligt förstod Emma varför det känts så trögt att träna – hennes hjärta hade helt enkelt alltid fungerat sämre än andras. Och nu behövde hon ett nytt hjärta för att överleva.
LÄS MER: Så ska du träna för att hålla hjärtat friskt
Operationen blev en tuff historia. När Emma väl hamnat i kön för att få ett nytt hjärta och det fanns ett sådant tillgängligt, väntade en mardrömslik operation. Det nya hjärtat ville inte börja slå, så Emma fick ligga nedsövd med öppen bröstkorg i en vecka innan läkarna fick i gång hjärtat ordentligt. Sedan följde månader av rehabilitering och sjukgymnastik och det dröjde innan Emma kunde börja motionera igen.
I dag tränar hon målmedvetet flera gånger i veckan. Att bli stillasittande och riskera hjärthälsan finns inte på kartan.
– Jag vet hur viktigt det är att vara fysiskt aktiv för att stärka hjärtat. Jag vill göra allt i min makt för att se till att det här hjärtat fortsätter att må bra och slå hårt för mig, säger hon.
Emma har en personlig tränare som har lagt upp ett träningsschema som ska vara optimalt för hennes hjärthälsa. Det består av pulsträning som löpning eller cykling tre dagar i veckan och styrketräning två dagar i veckan. Två dagar är vikta för vila och återhämtning. För Emma handlar träningen inte om att hålla sig snygg och smal, utan om att hålla sig frisk.
– Motion är verkligen en mirakelmedicin för både kropp och själ. Om jag är förkyld och inte kan träna blir jag deppig direkt, men efter en löparrunda med mitt nya hjärta kan jag inte sluta le.
LÄS MER: Därför klappar hjärtat i otakt – och så vet du om det är farligt
Emmas dröm är att göra den svenska klassikern som består av fyra lopp under en tolvmånadersperiod. Hon planerar att göra Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimmet och Lidingöloppet. Lidingöloppet är tuffast, det handlar om att springa tre mil i kuperad terräng. Men det ligger sist, så då hoppas Emma vara i så pass fin form att det inte blir några problem.
Efter den smäll som Emma gått igenom vill hon inte skjuta upp sina drömmar, utan förverkliga dem nu när hon inte längre är hjärtsjuk. Men samtidigt är hon givetvis försiktig och lägger in minst två dagars återhämtning per vecka eftersom hon inte vill riskera att överanstränga sig. Hon kommer inte att jaga några tider, utan målet är att ta sig runt.
– Mitt nya hjärta är min nya chans som jag är oerhört tacksam för, säger hon.
Fakta hjärtsvikt:
* Hjärtsvikt är en allvarlig sjukdom, den är vanlig speciellt bland äldre.
* När man drabbas av hjärtsvikt orkar hjärtat inte pumpa tillräckligt med blod ut i kroppen.
* Hjärtsvikt föregås ofta av högt blodtryck eller hjärtinfarkt.
Källa: Hjärt- och lungfonden
Av Cecilia Helle
Foto: Johan Eklund