Fråga experterna MåBra i klimakteriet Gratis träningsprogram med promenader Förkylning 5 nyttiga höstgrytor Se alla avsnitt av ''Min hälsa'' Om Måbra

MåBra granskar: Hur bra är de naturliga sockeralternativen?

19 feb, 2016
Har du bytt ut det vita fulsockret mot naturligt finsocker i tron att det är nyttigare? Då ska du läsa det här!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

”Palmsocker är en näringsrik produkt med lågt GI”. ”Björksocker är ett hälsosamt alternativ till socker och det är bra mot infektioner.” ”Vitt socker är en onaturlig, raffinerad produkt som höjer blodsockret rejält!” Det är bara några av påståendena som florerar, och som konsument kan man inte bli annat än förvirrad. Vad ska man söta med egentligen om man vill hålla sig frisk och slank om midjan?

– Först och främst vill jag säga att vitt socker också kommer från naturen. Kokossocker, agavesirap och honung är inte naturligare än vanligt socker. Och de innehåller också mycket energi, säger MåBra:s nutritionist Anki Sundin.

Läs mer: Vardagens värsta sockerfällor

Minst energi – kalorier – innehåller stevia. Frågan är bara hur naturligt stevia egentligen är.

– Stevia är visserligen en växt, men själva sötningsmedlet görs av steviolglykosider. Det är alltså inte så att man har malt ner själva växten, man utvinner ett enskilt ämne ur den.

Annons

Vissa menar att steviasockret är minst lika processat som det vanliga, vita sockret.

Läs mer: Så vet du om du har blivit sockerberoende

En del av de nya sockerarterna påstås också innehålla mer näring i form av vitaminer och mineraler. Och det stämmer. Men i praktiken gör det knappt någon skillnad – så vitt man inte äter väldigt stora mängder socker varje dag:

– För att få i sig de utlovade vitaminerna och mineralerna behöver man äta en hel skål av det ”nyttiga” sockret. Men det är det få som gör. Därför får man inte i sig så mycket extra näring av att byta sockersort. Man sötar med så lite att skillnaden ändå blir försumbar, säger Anki Sundin.

Läs mer: 6 skäl att sluta äta socker – och 3 sätt att lyckas

Och samma sak gäller GI: vissa sockerarter höjer blodsockret något snabbare än andra, men eftersom vi äter så små mängder socker spelar det egentligen ingen större roll vilken sort man väljer.

Annons

Just björksocker anses vara ett bra val om man vill akta sig för blodsockerhöjningar:

– Det jobbar på ett annat sätt i kroppen än vanligt socker och kan vara bra för diabetiker. Men det är knappast räddningen för den som tänker på hälsan och vikten. Björksocker kan också trigga sötsug!

Läs mer: Så blir du tjock av socker

De riktigt stora skillnaderna mellan vitt socker och de nya sockerarterna är smaken och priset. Ofta är de senare betydligt dyrare.

– Ska man äta palmsocker, kokossocker eller någon annan av de nya sorterna, ska man göra det för smakens skull, inte för hälsans.

Varför anses då sockersorterna överlag som så dåliga för hälsan? Jo, det handlar om fruktos, en av beståndsdelarna i nästan allt socker – alltså även det av kokospalm, honung och agavekaktusen.

Läs mer: Så mycket socker innehåller frukten

– Kroppen uppfattar fruktos som ett fett, förklarar Anki Sundin.

Annons

Därför anser en del att fruktosen ligger bakom våra problem med övervikt. Ju mer fruktos ett socker innehåller, desto värre för hälsan, alltså. Men Anki Sundin tycker inte att vi ska utnämna fruktos till boven med stort B.

Läs mer: Därför blir du rynkig av socker

– För några år sedan lanserades och såldes rent fruktos som ett ”nyttigt” hälsosocker. Och nu är det tvärtom. Fruktos är inte det enda dåliga med socker. Jag tror att vi ska dra ner på sötandet och söta smaker överlag. En kaka blir inte nyttigare för att den är sötad med agavesirap i stället för socker.

 

Din sockerguide

Vitt socker

Görs oftast av sockerbeta. Består av hälften glukos och hälften fruktos. Ger mycket energi men saknar näringsämnen. Farinsocker, råsocker och muscovado är i stort sett jämförbara med vitt socker när det gäller energi och näring.

400 kalorier/100 gram
Honung

Består till 80 procent av socker. Enligt Livsmedelsverket innehåller honung ”obetydliga mängder vitaminer och mineralämnen”. Innehåller aningen mindre fruktos än socker.

Annons

332 kalorier/100 gram

Palmsocker

Brunt socker som görs av nektar från kokosträdets blommor. Har lite rökigare smak än kokossocker. Ger nästan lika mycket kalorier som vitt socker, trots att det anses ha lågt GI. Innehåller en del mineraler och B-vitaminer. Kan användas i matlagning och bakning.

375 kalorier/100 gram

Kokossocker

Påminner om palmsocker men utvinns ur en annan palmart. Smakar svagt av kola. Används i matlagning och bakning. Har ett lågt GI precis som palmsocker, men har i gengärd en stor andel fruktos och många kalorier.

384 kalorier/100 gram

Björksocker

Är egentligen en sockeralkohol som utvinns ur majs, bär och björk. Har länge gått under namnet xylitol, men produkten har nylanserats under det mer naturliga namnet. Kan vara laxerande. Används i stället för socker, till exempel i bakning där man inte använder jäst.

240 kalorier/100 gram

Agavesirap

Utvinns ur en kaktus. Har lågt GI men ett högt innehåll av fruktos. Anses därför av LCHF-anhängarna som ett extra farligt socker. Enligt vissa mätningar innehåller agavesirap uppemot 90 procent fruktos jämfört med 50 procent i vanligt socker. Kan ersätta socker i bakverk och desserter.

Annons

287 kalorier/100 gram

Stevia

Görs av ett ämne som finns i växten stevia. Kritiker menar att ämnet – steviolglykosider – utvinns med hjälp av kemikalier, till exempel bensen. Kan smaka lite bittert och lakritslikt. Påverkar inte blodsockret. Tål höga temperaturer och kan användas till glass, kalla och varma drycker och desserter med citrus. Är cirka 500 gånger sötare än socker.

0 kalorier/100 gram

Dadelsirap

Används i stället för vanlig honung. Har en mycket söt dadelsmak. Högt GI och hög andel fruktos.

292 kalorier/100 gram

 

Nya sockerlarmet: Ligger du i riskzonen? Kolla här!

En munk är en uppenbar källa till socker, det är de dolda och oväntade sockerkällorna som luras, varnar experterna

Svenskarnas sockerkonsumtion placerar oss i riskzonen för att drabbas av dödlig hjärtsjukdom, visar en amerikansk studie. Största boven är det tillsatta sockret…

Läs mer: Ligger du riskzonen? Kolla här!

Lista: Så mycket socker innehåller maten

Smaksatt fil och yoghurt kan vara riktiga sockerbomber.

För mycket socker kan leda till både övervikt och hälsoproblem. Här listar vi hur många sockerbitar som gömmer sig i några vanliga livsmedel!

Läs mer: Så mycket socker innehåller maten

 

Därför blir vi sjuka av socker

Kakorna, godiset och glassen kan leda till såväl inflammatoriska sjukdomar som hjärtproblem. Här förklarar experten hur det hänger ihop!

Läs mer här: Experten: Därför blir vi sjuka av socker

Annons