Nya riktlinjer: Därför ska du halvera ditt sockerintag
Trots alla sockerlarm får vi fortfarande i oss för mycket tillsatt socker.
I dagarna gick Världshälsoorganisationen, WHO, ut med nya rekommendationer kring vårt sockerintag. Tidigare har man sagt att max 10 procent av det dagliga kaloriintaget ska komma från socker. Nu vill WHO att vi ska försöka hålla oss under 5 procent.
Läs mer: Testa dig själv – har du blivit sockerberoende?
För en person med ett genomsnittligt dagligt energiintag på 2 000 kalorier skulle det innebära att max 100 kalorier får komma från tillsatt socker. Då socker har ett energivärde på 4 kalorier per gram motsvarar detta 25 gram. I dag får genomsnittssvensken i sig runt 12 procent socker, enligt WHO.
Vad är då tillsatt socker eller ”free sugar”, som organisationen kallar det? WHO räknar inte in det naturligt förekommande fruktsockret fruktos som finns i frukter, bär och grönsaker – och inte hellre mjölksockret laktos i mjölk, kvarg och andra mejeriprodukter. Däremot räknar de in honung, sirap och fruktjuicer, samt alla former av socker som inte finns naturligt i livsmedlet.
– Mycket av sockret vi äter idag är ”gömt” i processad mat som vanligtvis inte betraktas som sötsaker, skriver organisationen i ett pressmeddelande.
Läs mer: Så mycket socker innehåller maten
Att få i sig 25 gram socker går ganska snabbt, speciellt om du äter smaksatta och processade livsmedel, såsom halv- och helfabrikat. Till exempel så innehåller en Risifrutti 14 gram tillsatt socker och 2 dl fruktyoghurt ger dig 16 gram tillsatt socker. Detta utöver det socker som kommer från frukter, bär och laktos. En matsked ketchup innehåller 4 gram socker. Värst är läsk och godis. En burk Coca-Cola innehåller hela 35 gram socker.
Läs mer: Därför blir du tjock av att äta socker
Anledningen till rekommendationen är framför allt att socker är så starkt förknippat med övervikt. Men ett reducerat sockerintag kan även minska förekomsten av karies, säger WHO.
LÄS MER:
Stoppa sötsuget – med rätt mat!
Plötsligt kommer det – suget – du bara måste ha godis eller en bulle NU! Vad är det egentligen som händer med oss när begäret slår till? Lär dig tolka suget för att kunna ta kontroll över begären.
Läs mer: Stoppa sötsuget – med rätt mat!
Pulvret som tar bort ditt sötsug
Kan ett grönsaksspulver hjälpa dig att bli kvitt sötsuget? Ja, i alla fall, enligt vissa studier. Nu finns ett nytt pulver mot sötsug, framtaget av svenska forskare.
Läs mer: Pulvret som tar bort ditt sötsug
Fem supertips som hjälper dig att stå emot sötsuget
Är du ofta sötsugen? I så fall är du inte ensam. Behovet av något sött dyker ofta upp som ett brev på posten mellan måltiderna och efter maten. Särskilt irriterande är det förstås när du bestämt dig för att ha en godisfri vecka, men känner att suktandet efter sött tar över. Så här kan du själv ta kontrollen över godissuget.
Läs mer: Fem supertips som hjälper dig att stå emot sötsuget
Läsarfråga: ”Hur ska jag bli av med mitt galna sötsug?”
”Jag har kört fast i ett dåligt mönster, där jag lagt mig till med ett otroligt sötbegär. Jag inser vad allt socker gör med min hälsa och känner att jag måste få bukt med det. Men hur ska man tänka då?”
Läs mer: ”Hur ska jag bli av med mitt galna sötsug?”
7 saker som får dig att känna dig hungrig – fast du inte är det!
Kurrar magen trots att du nyss ätit? Det kan bero på någon av dessa bovar – som försöker lura dig att äta mer än du behöver.
Läs mer: 7 saker som får dig att känna dig hungrig – fast du inte är det!
Läsarfråga: Ökar sötsuget av 5:2-dieten?
”Har testat 5:2-metoden nu under två månader med gott resultat. Det jag undrar över är att det ofta står att sötsuget försvinner men för mig är det tvärtom.”
Läs mer: Ökar sötsuget av 5:2-dieten?
BILD: Thinkstock
AV: Malin Karlberg
BILD: Thinkstock