Migrän eller huvudvärk? Här är övningarna som hjälper!
Sjukgymnastik kan både förebygga migrän och användas som behandlingsmetod vid sjukdomen, enligt en ny svensk studie.
– Ett sätt att minska antalet migränanfall och få en ökad motståndskraft är att träna regelbundet. En sjukgymnast kan hjälpa personen att komma i gång med vanlig träning eller jobba med riktad träning mot exempelvis rygg- och nackbesvär, säger Stina Rutberg, forskare vid Luleå tekniska universitet, som ligger bakom studien.
Många sjukgymnaster jobbar även med akupunktur, något hon menar kan ha en positiv effekt på migrän.
– Det finns studier som visat att akupunktur har en lika bra effekt som medicinsk förebyggande behandling. Uppemot 50 procent blir bättre, dessutom nästan utan några biverkningar. En teori till varför akupunktur hjälper vid migrän är att den kan minska känsligheten i nervsystemet, vilket tros vara en orsak till att man får migrän. Akupunktur kan även sänka kroppens stressnivåer.
Genom sjukgymnastik kan man även lära sig att slappna av.
– Stress är en vanlig orsak till migrän, och genom avslappning och kroppskännedom kan stressen minska. Detta i kombination med träning och/eller nackbehandling har visat sig vara effektivt, säger Stina Rutberg.
En persons allmäntillstånd är också avgörande för hur migränen artar sig, enligt studien.
– Ju bättre en person mådde, desto färre migränanfall hade hon – och desto lättare var det för personen att hantera anfallen.
Genom att acceptera och hitta sätt att kontrollera huvudvärken kan man också minska sina besvär. Det kan till exempel vara att identifiera sina ”triggers”, det vill säga vad som utlöser anfallen.
– Jag såg att de som accepterat sjukdomen, och inte längre fick dåligt samvete av att exempelvis vara hemma från jobbet, mådde bättre. De var trygga i sjukdomen och behövde inte längre dölja den, säger Stina Rutberg.
Migrän? Träna så här!
Svenska forskare och sjukgymnaster har tagit fram ett specialutformat träningsprogram för personer med migrän.
– De som har huvudvärk är ofta mindre fysiskt aktiva än andra. Men eftersom träning ökar vårt välmående på många sätt ville vi se om det kan vara ett sätt att förebygga migrän, berättar Emma Varkey, medicine doktor och sjukgymnast vid Kungälvs sjukgymnastik. Efter tre månaders träning hade antalet migränanfall minskat.
– Många kände sig också piggare, de åt bättre och sov bättre – de hamnade i en god spiral där livskvaliteten höjdes och migränen minskade. Träningen var alltså ett bra förebyggande alternativ.
Vilken typ av träning handlar det om?
– Det handlar om helt vanlig träning, men det är viktigt att den inte är för tuff, för det kan utlösa migrän. Den ska vara ansträngande – varken lättare eller tuffare. Det kan till exempel vara cykling eller stavgång.
Programmet steg för steg
1. Värm upp under 15 minuter. En lång uppvärmning gör att stresshormonerna inte ökar för snabbt.
2. Fortsätt att cykla/promenera på en ansträngande nivå under 20 minuter.
3. Varva ner under 5 till 10 minuter. Nervarvningen är viktig för att stresshormonerna ska minska i långsam takt.
Upprepa två till tre gånger i veckan.
PSST! Träning är även effektivt mot spänningshuvudvärk, enligt studier. Likaså avslappningsövningar.
Bli av med din huvudvärk – 7 enkla knep
Spänningshuvudvärk, stresshuvudvärk eller kronisk huvudvärk? Olika typer av huvudvärk lindras på olika sätt. Här är 7 tips att testa innan du sväljer en värktablett!
Läs mer: Bli av med din migrän & huvudvärk – 7 enkla knep
AV: Anna Sundesten
BILD: Thinkstock