Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Förkylning Täta bröst Om MåBra

Så blir du av med spänningshuvudvärken – utan tabletter!

01 apr, 2015
author Malin Karlberg
Malin Karlberg
Visste du att kroppsrörelser kan vara lika bra mot värk som tabletter? De kan göras av alla, överallt, och tar bara några minuter i anspråk!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det går att bli fri från smärta och värktabletter – med särskilda rörelser som lugnar nervsystemet.

– Många tar värktabletter helt i onödan. Inte minst de som lider av spänningshuvudvärk. Rörelserna har bra effekt också på annan smärta: musarm, ont i rygg, axlar och nacke, säger den danska fysiologen och PT:n Jacob Søndergaard.

Han har, i samarbete med en amerikansk idrottsorganisation, tagit fram rörlighetsövningar som lugnar hjärnan och därmed minskar smärtsignalerna.

Smärta är ett sätt för kroppen att berätta för oss att något behöver ändras. Många lyssnar inte till signalerna utan försöker att köra på som vanligt – tills det inte går längre.

– Har du ont någonstans, spänner du dig omedvetet. Långvarig smärta skapar alltså obalans i ditt rörelsemönster, somliga muskler ”stängs av” och andra arbetar extra för att kompensera. Det skapar i sin tur ännu mer smärta, säger Jacob Sødergaard.

Annons

Läs mer: Så mediterar du bort din migrän

De kompensatoriska tillstånden kan uppstå av enkla vardagssaker som du inte tänker på. När du pratar i telefon kanske du håller den mot örat och samtidigt spänner muskler i axel och nacke, eller så sitter du framåtlutad med framskjuten haka framför datorn. När du står stilla för du kanske över den mesta av tyngden på ena benet.

Många som söker hjälp för sin smärta hos Jacob Søndergaard har av läkare fått höra att de får lära sig leva med sin smärta.

– Det är så dumt. De har fått recept på antiinflammatoriska och smärtstillande tabletter när läkarna inte kan förklara varför de har ont. Givetvis finns det fall där det faktiskt föreligger en inflammation men oftast ligger problemen på ett annat plan.

Läs mer: ”Nålen botade huvudvärken – och tog bort min rynka!” 

Han menar att mjuka långsamma mikrorörelser är vägen bort från smärta. Det gäller emellertid att inte hetsa fram resultat, utan ta det i din egen takt.

Annons

– Föreställ dig hjärnan som ett badkar som fylls på med vatten och mer vatten. Till sist svämmar det över alla bräddar. Likadant är det för hjärnan. Den är superkänslig för intryck när du har ont.

Det kan vara tankar, känslomässig stress, ljud, hur du går och står – all stimuli känns obehaglig när hjärnan och nervsystemet är överbelastade.

Jacob Søndergaard förklarar att övningarna ökar storleken på ”badkaret”.

– När hjärnan registrerar rörelserna lugnar sig också nervsystemet. Det rensar upp bland de kompensatoriska rörelserna, säger Jacob Søndergaard.

TEXT: Charlotta Lindell

FOTO: Thinkstock

 

LÄS MER:

Slipp tröttheten – 12 vägar till mer ork!

Din trötthet kan hänga ihop med magen.

Finns det piggknep som funkar? Absolut! Här är de senaste rönen om vad som hjälper.

Läs mer: Slipp tröttheten – 12 vägar till mer ork!

 

Mineralerna som gör dig pigg!

höst

Kyla och mörker – nu börjar det bli dags att se över matvanorna. Vi ger dig hela listan på viktiga mineralkällor, så att du kan behålla orken hela vintern!

Läs mer: Mineralerna som gör dig pigg

Annons