Ny studie: Gillar du inte ost? Det kan vara ärftligt!
Är inte ost det mest ljuvliga man kan tänka sig – till frukost eller efter en god middag?
Nej, tycker ungefär sex procent av befolkningen, som har ost högst upp på sin äckligaste maten-lista. Det är fler än de som inte gillar fisk, 2,7 %, och de som inte tycker om charkvaror, 2,4 %. Det visar en ny undersökning som är gjord i ostarnas förlovade land, Frankrike. Av dem som tycker ost är äckligt är ungefär en femtedel laktosintoleranta och nästan hälften kunde berätta att en annan nära familjemedlem också ogillade ost.
Det är med andra ord högst sannolikt att man ärver sin motvilja mot ost – och att laktosintolerans har med saken att göra.
Eftersom så många tycker illa om ost bestämde sig forskarna för att magnetröntga hjärnorna på ett antal personer ur studien. Allt för att förstå hur vi reagerar på sånt vi tycker är äckligt. Under tiden som deras hjärnor röntgades fick försökspersonerna både känna lukten av, och se bilder på, olika ostsorter. Hos personer som tyckte om ost reagerade en del av hjärnan som aktiveras när man är hungrig vid åsynen och lukten av ost. Den reagerade inte alls hos deltagarna som äcklades av ost.
Märkligt nog reagerade belöningscentrum starkare hos osthatarna än hos ostälskarna på bilderna. Forskarna har därför dragit slutsatsen att belöningscentrum inte bara reagerar på sånt vi tycker om, utan också är inblandad när vi känner motvilja mot något.