Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Nyttigaste snabbmaten att köpa som ta med – från olika kök

25 jan, 2021 
nyttigaste snabbmaten
Vill du äta nyttigt men ändå ta med snabbmat hem ibland? Då har du faktiskt bra alternativ att välja på. Här är några säkra kort från olika kök – blir det thai, kinesiskt eller italienskt ikväll?
Annons
5 Livsmedel som inte är så nyttiga som du trorBrand logo
5 Livsmedel som inte är så nyttiga som du tror

Det där med att köpa snabbmat, eller ta med-mat, och ändå äta nyttigt kan vara en utmaning. Ofta innehåller snabbmat många kalorier och mindre av näring. Men det finns oftast något lite bättre alternativ, oavsett vilket kök man vänder sig till.

Att tänka på om du vill äta nyttigare snabbmat

Några grunder att utgå ifrån när man vill äta nyttigare snabbmat eller ta med-mat är att:

  • Att snabbmaten är lagad av bra råvaror.
  • Att snabbmaten innehåller grönsaker.
  • Att snabbmaten innehåller flera näringsämnen och förutom grönsaker även protein och en del kolhydrater.
  • Att snabbmaten inte innehåller mycket sås eller dressing.

Här är de nyttigaste alternativen på snabb ta med-mat från varje kök, enligt Health och dietisten Karen Ansel.

Nyttigaste snabbmaten att ta med från thailändska köket

nyttigaste snabbmaten thairullar

Färska vårrullar, eller sommarrullar som det också heter, är oftast fyllda med olika typer av grönsaker och bra proteinkällor. Eftersom de är ångade och inte friterade som vårrullar brukar vara så är de inte alls lika feta och kaloririka.

Annons

Nyttigaste snabbmaten att ta med från italienska köket

nyttigaste snabbmaten pasta italien

Pasta går bra att äta, nyckeln till att äta nyttigt är att äta balanserat. Äter du pasta till lunch kan du välja något mer proteinrikt till middag, eller tvärt om.

Välj en pasta med tomatsås som bas framför gräddiga såser, så kommer du ner i fett och får i dig bättre näring. Det kan vara bra att lägga till protein, till exempel i form av skaldjur eller kyckling för mer mättnadskänsla.

Om du älskar pizza och vill äta det ibland så kan du välja en med extra tunn botten och toppa med extra grönsaker. Kanske räcker det också med en halv?

Annons

Nyttigaste snabbmaten att ta med från kinesiska köket

nyttigaste snabbmaten dumpling, kinesiskt

Om det går att få brunt ris istället för vitt landet vara ett bra alternativ, liksom att välja ångkokt framför friterat för att komma ner i fett och kalorier.

Ångade dumplings är ett bra alternativ, med grönsaker och räkor eller kyckling till exempel. Lägg gärna till extra grönsaker som är ångade, till exempel broccoli. Och be om sås vid sidan av så du kan välja att ta lite.

Nyttigaste snabbmaten att ta med från japanska köket

nyttigaste snabbmaten japansk chicken teriyaki

När du vill äta japanskt är sushirullar med tonfisk ett bra alternativ på grund av att det innehåller en del protein och samtidigt näring och bra fetter. Drick gärna misosoppa som mättar bra.

Annons

Ett annat alternativ kan vara kyckling teriyaki med grönsaker.

Ett nyttigt snabbmatsalternativ att ta med från mexikanska köket är en burritobowl. Som en poke bowl med med mexikansk touch, med brunt ris, bönor, sallad, grönsaker, guacamole och tomatsalsa.

Det du ska se upp med om du vill hålla det nyttigare är framför allt ost och olika toppingar.

Nyttigaste snabbmaten att ta med från indiska köket

nyttigaste snabbmaten indiskt

I indiska köket finns det några olika alternativ att välja bland när du vill äta nyttigt, det man bör se upp med är framför allt fettet i rätterna, som man ofta inte ser.

Annons

Några säkra kort att gå på är dal-rätter på tomatbas, Chana masala som är gjort främst på kikärtor eller tandoori-kyckling med brunt ris och eller grönsaker.

Nyttigaste snabbmaten att ta med från amerikanska köket

nyttigaste snabbmaten vegetariska hamburgare

Tänker du främst på hamburgare när du tänker snabbmat från USA? Hamburgare kan vara okej att äta ibland men vill du äta nyttigare så kan vegetarisk hamburgare vara ett alternativ, och vill du göra den ännu nyttigare väljer du sallad istället för bröd.

Källa: Health Foto: TT

Annons