RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Inför schema och få fart på sexlivet: ”Lust kan väckas till liv”

13 jun, 2023 
AvRosanna Berg
Katarina Mattsson
Splitbild: Ett par ligger i sängen i mjukisbyxor och en bild på Malin Drevstam
Hur får man fart på ett sexliv som går på sparlåga?
Sexologen Malin Drevstam tipsar bland annat om att schemalägga sex som en viktig och hälsofrämjande aktivitet i kalendern.
Annons

När smekmånaden (kanske för flera år sedan) har lagt sig och vardagen blivit till en hektisk verklighet kan sexlivet för många kännas svalt. Hur gör man då för att få fart på det efter många år tillsammans?

Sexologen svarar: Ska man schemalägga sex?Brand logo
Sexologen svarar: Ska man schemalägga sex?

Malin Drevstam, legitimerad psykoterapeut och sexolog, hetaste tips är kort och gott att avsätta värdefull tid.

– Att schemalägga sex kan låta uppstyrt och tråkigt för en del. Men egentligen handlar det inte om att schemalägga, utan det är att se till att det finns tid att ha sex: Att avsätta tid för sex och närhet i ditt liv alltså.

Men att avsätta tid för sex kanske känns lättare sagt än gjort. Hur gör man? Och när? Skriver man in det i kalendern?

Många patienter som kommer till Malin Drevstam har ofta fullmatade scheman med måsten och saker de vill hinna med att göra i livet, berättar hon.

Annons

– Däremellan är de så pass trötta att sex inte riktigt får plats.

”Sex vi tycker om gör att vi mår bra”

Men att göra plats i schemat för sex kan vara en riktig hälsoboost. Se tid att hitta en lucka närsomhelst på dagen – eller varför inte precis när den har börjat.

– Sex vi tycker om gör att vi må bra. Så se till att ni exempelvis har tid att ligga kvar i sängen en stund på morgonen för att vara nakna och nära varandra – det jag brukar kalla för att ”huda”.

Efter en natt med, förhoppningsvis, god sömn är kroppen utvilad och avslappnad.

– Chansen ökar att du känner lust, och om ni dessutom ägnar er åt det som vanligtvis brukar vara skönt för er, så kan ännu mer lust väckas till liv.

Så får ni fart på sexlivet – schemalägg

I en intervju i TV4:s Nyhetsmorgon har psykologen Veronika Palm och medieprofilen Klara Doktorow, som skrivit boken Relationsbibeln för er som vill hålla ihop länge, tidigare gett tips på hur man bäst får in sex i schemat.
Viktigt, enligt duon, är att diskutera varandras behov och mötas halvvägs – men man ska aldrig ha sex om man inte känner för det. Nedan följer deras tips på hur man kan få fart på sexlivet.

  • Lär känna din lust
    Ta reda på vad som bromsar, och vad som gasar din lust, och inte fastna i att tänka: ”När tänder jag på min partner?”. Ta hellre reda på vad som får din lust att ”tvär-dö”, säger Veronika Palm.

  • Inför en sexdag
    Inför en dag i veckan att ha sex på. Det blir både ”pirr och förväntningar” och förspel, säger Klara Doktorow. Men bara om man känner för det och har lust, understryker hon.

  • Öka närheten i relationen
    Fokusera på närheten och sexet i relationen, det behöver inte vara ett samlag, säger Veronika Palm. Kramar, pussar och hångel är precis lika bra för den fysiska, nära relationen, men också att ”ligga” kanske en gång i veckan.

  • Ha en öppen och nyfiken inställning
    Det är viktigt att skilja sexet från vardagen, menar Veronika Palm. Vardagen och tryggheten är viktig för en relation, men inte speciellt sexigt – därför behöver man skapa en separat zon för sexet där man kan vara nyfiken och utforska.

    Källa: Nyhetsmorgon.

”Vi har nog alla övervägt ett serieavsnitt”

De flesta av oss känner lust men det gäller att ge den utrymme, säger Malin Drevstam.

– Om vi inte avsätter tid finns det risk att vi fyller våra liv med andra, lättillgängliga, belönande aktiviteter. Alla har vi nog övervägt att titta på ett serieavsnitt i stället för att ägna den stunden åt närhet som skulle kunna leda till sex, säger hon och fortsätter:

– Innerst inne vet de flesta att om vi har sex vi tycker om, så leder det till mer välmående i livet än vad ett avsnitt på en serie gör.

Sexologen svarar: Kan relationen överleva när den ena har tappat sexlusten?Brand logo
Sexologen svarar: Kan relationen överleva när den ena har tappat sexlusten?
Annons