RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Lyckoexperten: Så hanterar du sociala medier för att må som bäst

21 feb, 2022 
katarina blom, psykolog, om hur man hanterar sociala medier bäst
Har du funderat på vilka känslor du, och personer i din omgivning, får efter att ha kollat sociala medier? Mår du bra av dem? Vilka signaler skickar du själv ut? Lyckopsykologen Katarina Blom tipsar om frågor du kan ställa dig själv för att se hur du egentligen påverkas.
Annons

Relationer är superviktiga att ha, inte minst för vår hälsas skull. Det här skriver psykologen Katarina Blom om i boken Tillsammanseffekten.

Katarina Blom om hur vi mår av sociala medier

Men hur har egentligen våra relationer förändrats sedan vi blev allt mer digitala? Räknas kontakter via sociala medier som relationer? Är de i så fall lika bra som de relationer vi har i verkliga livet? Och är sociala medier bra eller bara dåligt för oss?

– Jag tycker dels att vi lätt skriver ner betydelsen av sociala medier, som att det bara är den äkta varan stärker oss. Men jag skulle säga att med sociala medier så är det egentligen som med allt annat. Att vi måste gå till oss själva.

Se också: Så påverkar Instagram-tittande dina drömmar

Kollar du TIKTOK/Instagram innan du ska sova? – Så påverkar det dina drömmarBrand logo
Kollar du TIKTOK/Instagram innan du ska sova? – Så påverkar det dina drömmar

Hur mår du av Instagram och Facebook?

Katarina menar att man till exempel kan behöva fråga sig själv frågor som:

Annons
  • Hur mår jag efter jag har interagerat med andra på Facebook eller instagram?
  • Känns det berikande i mitt liv eller känner jag mig tom, självkritisk, otillräcklig efter att jag har umgåtts med andra i olika digitala social medier?

– Det finns så mycket man kan göra i de sociala forumen. Så det är svårt att säga bu eller bä. Att det alltid är dåligt eller alltid bra. Utgå ifrån dig själv – vad funkar för mig? Generellt sett så finns det ändå mycket gott att hämta i sociala medier.

Digital kontakt är bättre än ingen kontakt

Det har vi ju också fått prova på under pandemin, fler har haft kontakt både via sociala medier och andra digitala plattformar.

– Jag tror att många har blivit förvånade över hur bra det har fungerat. Att man känt att man haft kontakt med andra och så vidare. Men skulle jag ge något generellt råd så är det att när man ses live så har man chans att röra vid varandra, kanske kramas. Det finns vissa saker vi tappar om vi umgås digitalt.

När vi ses i verkligheten har vi lättare att skapa tillit och stärka våra relationer.

– Och då tänker jag framför allt på forskning kring beröring, att det är kan öka tilliten i relationen. Men video är bättre än telefon, och att prata i telefon är bättre än sms, och sms är bättre än ingenting … Så det är som en trappa. Ju mer kontakt desto bättre.

Annons

Var uppmärksam på beteenden i sociala medier

När det gäller sociala medier tycker Katarina också att vi kan vara mer uppmärksamma på våra beteenden.

– Som när vi gillar varandras inlägg, då kan vi tänka på ”vad är det uppmuntrar?” i det digitala forumet. Och vad är det jag själv blir uppmuntrad för? För det är lätt att det hörs högt i våra hjärnor. Vi vet om det här med att vi får dopaminpåslag av likes och andra saker. Men vad är det vi uppmuntras för?

Det är något som Katarina själv reflekterar över.

– Att man liksom uppmuntrar andras filtrerade, polerade versioner av en stökig vardag. Det tror jag kollektivt kan göra att vi inte känner oss sedda och inte uppmuntras för vilka vi egentligen är utan vi blir uppmuntrade så länge vi presterar den här polerade bilden.

Allt är ju inte så polerat och filtrerat som på Instagram …

Men allt är ju inte bara polerat och filtrerat.

– Jag upplever också att det finns en motrörelse mot det här i sociala medier där folk lägger ut lite mer råa, ärliga uppdateringar och bilder. Och där kan det ju ske en kollektiv axelsänkning istället. Det är ju vissa som visar upp kaos och stök hemma. Sådant man kan känna samhörighet med.

Annons

Med andra ord finns det både plus och minus.

– Det är ju också fantastisk med social medier. Vi skulle kunna använda det så mycket mer för gemenskap. Och igenkänning – att man känner ”åh, har ni också det sådär”.

Vad följer du på Instagram? Hur får det dig att känna?

Det kan vara bra att inventera sina sociala medier emellanåt.

– Gå tillbaka till dig själv: Vad är det för konton jag följer? Hur interagerar jag? Vad är det jag uppmuntrar? Vad är det jag själv lägger ut? Vad är det jag själv blir uppmuntrad för? Hur känns det i mig? När folk gillar något men inte något annat …

Något facit för hur vi påverkas finns inte ännu.

– Det är som ett social mående-experiment och det är spännande. Man har ju sett att vi kan må både bättre och sämre av sociala medier.

Många har svårt att känna efter inom sig själva

Men att känna efter är alltså en nyckel här, precis som med så mycket annat. Ändå brukar vi ha så svårt att gå dit, att välja just att känna efter.

Annons

– Jag tror dels att det har med vår drift att tillhöra. Jag vill mycket hellre veta vad som förväntas av mig, istället för att fråga mig ”vad vill jag?”. Vi vill veta ”vad är det som gäller i det här forumet”? Det sitter som i ryggmärgen på oss.

– Det är som en jättevåg i oss som säger ”vad gäller här?” och så har vi någon liten, liten röst i oss som säger ”vad blir bra för mig?”.

Förutom att fundera över hur du påverkas av vad du ser i sociala medier så kan du förstås också i ett nästa steg göra fler aktiva val kring vad du ser. Välja att se mer av det som får dig att må bra och välja bort det som känns mindre bra.

Kom ihåg att fokusera på just "vad blir bra för mig?".

Tillsammanseffekten
Katarina Blom (Instagram @katarinablom) är aktuell med boken Tillsammanseffekten.

Foto: TT och Bonnierförlagen/Caroline Andersson Renaud

Annons