Så ska Stockholm lösa förlossningskrisen i sommar
Att juli är vår främsta semestermånad, och samtidigt den månad då flest barn föds i Sverige, är ingen bra kombination.
Att många platser i landet går igenom en ”förlossningskris” har nog inte undgått många, och en av de värst drabbade städerna är Stockholm. Så här såg det ut för någon vecka sedan på länets sjukhus:
Nu ska Stockholms läns landsting vidta åtgärder som ska göra barnmorskornas arbete lite lättare.
– Det är flera åtgärder som kombineras på olika sätt för att underlätta för våra medarbetare som gör ett fantastiskt jobb just nu, säger Johan Bratt, som är chefläkare på Stockholms läns landsting, till Dagens Medicin.
Undersköterskor och assistenter ska ta över lättare uppgifter, höga chefer ska jobba mer operativt och högre ersättning ska utgå för att flytta sin semestereller jobba extra pass. Det ska också gå att jobba halva extrapass.
Läs också: Jessica Almenäs om förlossningskrisen: ”Jag vill inte föda”
Nya vanor på 21 dagar!
Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.
Läs mer och anmäl dig här!– Vi ökar också samordningen mellan koordinator för att hjälpas åt vid toppar. Det gäller även vid planerade kejsarsnitt och igångsättningar, säger Johan Bratt.
Tidsperioden för dessa åtgärder är ännu inte bestämd, men den kan komma att fortsätta även efter högsommaren.
– Generellt har vi dock en topp mellan mitten av juli och augusti och det finns en prognos på att det blir något färre födslar under hösten. Patienterna ska inte behöva känns någon oro och i 9 fall av 10 får föräldrar föda på förstahandsalternativet, säger Johan Bratt.
Läs också: Schulman om krisen: Inga ord som beskriva min vrede
Det totala förlossningstillskottet för vården under sommaren är 12 miljoner, som ska fördelas rättvist på de olika akutsjukhusen.
Men den tillfälliga krisen är ett tecken på ett större problem. Vikarierande sjukvårdsminister Annika Strandhäll (S) reagerar starkt på den senaste tidens rapporter.
– Jag blev så förbannad när jag fick höra om detta, så här ska vi inte behöva ha det i svensk vård, säger hon till Aftonbladet.
Framförallt behövs fler anställda inom vården, och för det behövs mer pengar.
– Fler människor är oerhört viktigt för att komma tillrätta med arbetsmiljön, säger Annika Strandhäll till tidningen.
Källa: Dagens Medicin, Aftonbladet Foto: IBL
Barnmorskans blodiga byxor vittnar om vårdkrisen
Läs också: Barnmorskans blodiga byxor vittnar om vårdkrisen